Maurik W. Jeavons - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Maurik W. Jeavons

Gemeente Buren > Gesn. geallieerde militairen > Gesn. Britten
Achternaam: Jeavons
Voornamen: Wilfred Thomas
Voorletters: W T
Beroep: slager
Servicenummer: 5113593
Rang: sergeant
Geboorteplaats: Coseley, in de West Midlands
Geboortedatum: 1918
Overlijdensplaats: onbekend
Overlijdensdatum:
25-09-1944
Begraafplaats: Eregraafplaats Jonkerbos
Gemeente: Groesbeek
Vak: naamloos graf

Foto hiernaast is de naamplaquette op het herdenkingsmonument op bovengenoemde Erebegraafplaats
Stan en Wilf (r) als baby's (Bron Bob Jeavons)

De ouders van Wilfred "Wilf" waren Thomas en Mary Jeavons. Hij had een tweelingbroer Stan, een jongere broer Dennis en zus Doreen. Ze broers blonken alledrie uit in sport. Toen de oorlog uitbrak namen zij vrijwillig dienst. Wilf zou gezegd hebben dat hij niet wilde vechten, maar dat hij zijn plicht wilde doen.

Wilf (Bron: Bob Jeavons)


Engelse tank rijdt uit een Hamilcar zweefvliegtuig (Bron: www.hamilcar.co.uk

Wilfred maakte als piloot van een zgn. Hamilcar deel uit van het C- squadron van het Glider Pilot Regiment. Hij landde op 18 september 1944 bij Wolfheze. De operatie Market Garden mislukte en veel van zijn manschappen kwamen in de strijd om het leven. Veel geallieerde militairen werden bij Oosterbeek over de Rijn naar het bevrijde zuiden gebracht. Niet iedereen slaagde erin aan de overkant te komen en er verdronken er veel in de Rijn. Ze werden door de stroom meegenomen en kilometers verderop gevonden, tot aan Gorinchem toe. Zo ook Wilfred Jeavons.
                    
Dennis en Stan keerden uit de oorlog terug, maar Wilfred bleef vermist. Zijn grootmoeder Mary heeft nog jaren de hoop uitgesproken dat hij op een dag terug zou komen. Van de kinderen is in 2017 alleen de jongste zus Doreen nog in leven. Zij heeft nog steeds sterke, hartelijke herinneringen aan Wilf als een liefdevolle broer en hoopt in 2018 het vermoedelijk graf van haar omgekomen broer te bezoeken.

Drie jaar later is niet meer precies bekend in welk graf Wilfred nu begraven is en bestaat er onduidelijkheid met het graf van Leslie Bullock. Dat heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat Wilf een anoniem graf heeft gekregen en dat hij wordt herdacht op het Groesbeek-monument voor vermisten.

Researcher Philip Reinders is al 35 jaar bezig met de Slag om Arnhem. Hij zag bij het lezen van archiefstukken, dat twee soldaten, Leslie Bullock en Wilfred Jeavons, in juli 1945 waren geïdentificeerd op grond van persoonlijke bezittingen. Normaal gesproken zouden zij ook begraven zijn onder die namen. Wat er in de tussentijd is gebeurd, waardoor zij in Nijmegen zonder naam zijn begraven, is (nog) onbekend.

Door zijn speurtocht is Philip Reinders er zo goed als zeker van dat deze twee geïdentificeerde militairen op Jonkerbos liggen begraven. Maar dat is helaas niet voldoende om de Commonwealth War Graves Commision (CWGC), die het voor het zeggen hebben op de begraafplaats, ervan te overtuigen de identiteit van Wilf en Leslie vast te stellen. Toch kan dat volgens Reinders heel eenvoudig door digitaal een vergelijking te maken met de voorhande zijnde gebitsgegevens.


Erebegraafplaats Jonkerbos in Groesbeek

Philip roept, samen de familie van Wilf, oudere inwoners van Maurik op, die zich de eerste begrafenis nog kunnen herinneren, of de verplaatsing naar zijn laatste rustplaats op Jonkerbos. Of die iets weten van een lijkschouwing door de dokter of van persoonlijke bezittingen die zijn gevonden.
Wie meer weet, kan zich melden bij bobjeavons@manx.net of reinders2@upcmail.nl

Wilf is onderscheiden met de War Medal 1939-1945 en de 1939-45 Star.

Zijn voorletter staat vreemdgenoeg foutief vermeld op een Memorial in de St. Chad's Church in Coseley.
Terug naar de inhoud