Gesn. Duitsers in Tuil
Gemeente West Betuwe > Gesneuvelde Duitse militairen
Het opgeknapte huis van familie Satter in Tuil anno 1960 (Bron: T. Bambacht)
Door een munitie-explosie in een schuur achter de boerderij van de familie Satter in Tuil, werden drie burgers gedood, maar ook vier Duitse soldaten.
‘s Morgensvroeg op 6 februari 1945 kwamen Duitse soldaten het erf oprijden met een vrachtwagen. Zij wilden de munitie, die in het washok van de boerderij was opgeslagen, weer opladen om ze ergens anders weer onder te brengen. Alle omwonenden waren opgelucht dat de munitie weer weg zou worden gehaald in verband met het gevaar.
De familie Satter hadden een tuindersbedrijf. Hun gezin bestond uit zes personen en 'oma Adriana'. Vanwege een evacuatie van alle dorpen ten oosten van de spoorlijn Utrecht- Den Bosch was de familie Van Bommel uit Opijnen hier ook ondergebracht. In totaal waren ze met veertien personen in dat huis.
Moeder Van Bommel had de was al gedaan en wilde dat vanwege het mooie weer in de tuin ophangen. Juist toen ze met een doek de waslijnen schoonmaakte, hoorde toen ze een vreemde tik. Ze schrok, omdat ze wist dat de soldaten bezig waren met het verplaatsen van de munitie. Op hetzelfde moment kwam er een enorme grote klap en zag ze het washok en het achterhuis de lucht in vliegen. Het was een enorme ravage om haar heen en alles was in een klap verdwenen. Haar wasmand en de waslijn waren er niet meer, maar wonder boven wonder had ze geen schrammetje opgelopen. Hillebertus Satter die vlakbij de tuin aan het spitten was, was ernstig verwond en lag bloedend op de grond. Een van zijn ogen was verdwenen en er was een stuk van zijn oor af.
De jonge Reijertje van Bommel had juist de afwas gedaan en wilde vanuit de keuken van het voorhuis naar buiten lopen en is door de enorme klap en luchtdruk ter plekke overleden.
In de keuken zat de 86-jarige 'oma Satter' (Weduwe Adriana Mereke van de Werken, red.) en zij was op de kachel gevallen, waardoor ze veel brandwonden opliep. Ze is ‘s middags nog zwaargewond naar het ziekenhuis in Zaltbommel vervoerd en onderweg overleden.
Buiten was het 8-jarige evacueetje van de buren, Jannie de Jongh, door rondvliegende scherven getroffen en ook op slag gedood.
Vier Duitse soldaten kwamen ook bij de explosie om het leven. Het was voor de buurtgenoten een verschrikkelijk aanblik, omdat hun lichamen uit elkaar waren gereten en her en der stukken op het erf in de bomen, bewegwijzering e.d. terecht waren gekomen.
Deze soldaten behoorden allen tot de Duitse luchtdoelbatterij (Flak) van de 4 Heeres Flak Artillerie Abteilung (mot) 291 van Haaften en hadden de volgende namen:
- Wm. Heinrich Grosse strangmann (geb. 24 maart 1917 in Avenwedde) Blok R, rij 11, graf 274
Heeres Flak.Abt.291 - Obergefreiter Kurt Isensee (geb. 22 juni 1912 in Dresden) Blok R, rij 11, graf 274
772-3/Kf.Ers.Abt.4 - Gefreiter Antonius Koch (geb. 19 juni 1923 in Wiedenbruck) Blok R, rij 11, graf 274
Heeres Flak.Abt.291 - Gefr. Wilhelm Limper (geb. 1 juli 1900 in Hagen- Westfalen) Blok R, rij 11, graf 274
Heeres Flak.Abt.291Ze werden eerst in een gezamenlijk graf begraven in Zaltbommel en na de oorlog overgebracht naar de Duitse Erebegraafplaats in Ysselsteyn.