Dhr. L.L. Brus
Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Geldermalsen
Achternaam: Brus
Voornamen: Lambertus Luterus
Voorletters: L.L.
Beroep: Maalderijbaas bij de Chamotte Unie, lid verzet
Geboorteplaats: Wadenoijen
Geboortedatum: 09-06-1908
Overlijdensplaats: Conc. kamp Bergen-Belsen
Overlijdensdatum: 31-05-1945
Gemeente: Bergen-Belsen
Land: Duitsland
Gedenkboek: 1
De ouders van Lambertus waren Barend Willem Brus en Aaltje van Krieken. Ze kregen in ieder geval de volgende kinderen:
- Dirk Jan
- Willem
- Lambertus Luterus "Bart" (1908-1945)Voor zijn huwelijk woonde Lambert in bij zijn moeder en stiefvader, Dirk van Kessel.
Hij was van 1926-1944 fabrieksarbeider (maalder en perser) bij de Chamotte Unie, een bedrijf dat in Geldermalsen vuurvaste materialen maakte en waar ook zijn broer Dirk Jan werkte.
Bron artikel: Voorwaarts 1 aug. 1930Roeltje en Aaltje voor hun huis aan de Dwarsstraat 8 in Geldermalsen. Zo ziet het huis er tegenwoordig uit.Bart trouwt op 30-10-1938 te Geldermalsen met zijn achternicht Roelofke Wilhelmina Hendrika Koemans, (*1908-1998).Ze woonden daar toen aan de Dwarsstraat A 354 en kregen samen twee kinderen:1. Aaltje Berendina Wilhelmina, geb. 18-09-19342. Zweer, geb. 29-06-1939, overleden 01-11-1963 aan de gevolgen van een tractorongelukKlik hier voor de bijdrage van Lambertus in het poëziealbum van zijn vrouw.Naar verluidt was Bart betrokken bij het plaatselijk verzet in en rond Geldermalsen. Hij werkte daarbij samen met de plaatselijke bekende fietsenmaker en verzetsstrijder Jan van Zee.
Op 20 juli 1944 werd de Grüne Polizei door een achterbuurjongen getipt en werd Lambert opgepakt wegens het verbergen van twee onderduikers: Fier van Asch uit Zoelmond en de joodse jongeman Adrie (Alvares-Vega uit Utrecht?) op de hiernaast staande foto.Eerst werd Bart in Tricht in één van de twee politiecellen geplaatst. Verzetsman Jan van Zee heeft nog geprobeerd hem daar te bevrijden, maar dat werd verraden. Hierop werd Bart naar het station van Geldermalsen gebracht. Zijn beide jonge kinderen hebben daar nog kans gezien afscheid van hem te nemen. Hij is vervolgens via de Arnhemse gevangenis op 8 augustus 1944 overgebracht naar Kamp Vught (gevangenisnr. 10757).
Klik hier voor de brief die Bart eind augustus 1944 hier vandaan naar huis stuurde.Op 6 september 1944 is hij op transport gesteld naar kamp Oraniënburg-Sachsenhausen (gevangenisnr.100291). Begin oktober 1944 is hij nog gesignaleerd bij de Heinkel-fabrieken in Zuid-Duitsland. Uiteindelijk is hij in kamp Bergen-Belsen terecht gekomen. Tot op het laatst was hij hier vrijwillig ziekenverzorger, totdat hij tenslotte zelf bezweek.
Oproep van Roeltje in landelijk dagblad. Deelnemingbetuiging van Koningin Wilhelmina
Overlijdensadvertentie van zijn werkgever in het personeelsblad van de Chamotteunie.
Hiernaaststaande tekst is afkomstig uit een schrijven van het Nederlandsche Roode Kruis, gedateerd 2 augustus 1950 en gericht aan Fam. Brus-Koemans, Dwarsstraat A. 354 te Geldermalsen.
Lambertus ligt in Bergen-Belsen begraven in een massagraf. Op de laatste foto uit 1964 staan zijn vrouw en schoonzus bij één van de massagraven op het terrein van het voormalige concentratiekamp.
Met dank aan Alie Reuser-Brus voor de familiefoto's en documenten en verder de leden van het Stamboomvragenforum, met name Ludmilla van Santen