Laatste Nieuws - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Laatste Nieuws

September 2021

Op 4 september bezocht militair attaché Kolonel Maddick namens de Britse Ambassade het Sky- of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren. Hij gaf samen met burgemeester Van Grootheest van de gemeente Culemborg persoonlijke spullen van Sergeant Eric Jones-Roberts uit Wales, een plekje in één van de vitrines in het museum.

 

 
Eric Jones-Roberts kwam om het leven toen de Whitley bommenwerper, waarop hij de navigator was, op 17 juni 1940 neerstortte in de Redichemse Waard bij Culemborg. De Whitley was onderweg naar Engeland na een aanvalsmissie op industrie in Gelsenkirchen in Duitsland. Boven Nederland werd het toestel getroffen door Duits luchtafweer vanaf Soesterberg.
 
De piloot, Gordon Ford, beval zijn bemanning om uit de beschadigde bommenwerper te springen. De gewonde Jones-Roberts kon niet springen, waarop Ford besloot een noodlanding te maken. Het toestel crashte en beide mannen kwamen om het leven. Zij liggen begraven op de begraafplaats van Culemborg. De overige drie bemanningsleden werden krijgsgevangenen gemaakt. Zie voor uitgebreide info over deze crash deze pagina hier op de website.

Peter den Tek, voorzitter van het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum lukte het de familie van Jones-Roberts op te sporen en zij waren bereid om een foto en persoonlijke spullen zoals een brief aan zijn zussen, zijn rijbewijs en een dagboekje te doneren aan het museum.


September 2019

v.l.n.r. wethouder Rutger van Stappershoef van West Betuwe, ambassadeur Lyndal Walker, voorzitter Peter den Tek en een ambassademedewerker (Foto via K. Pike)

Op 16 september kreeg het WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren de persoonlijke spullen van de omgekomen Nieuw Zeelandse vliegenier Trevor Pike in haar bezit. Kevin Pike, de broer van de omgekomen vlieger, heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de medailles en andere spullen van Trevor nu blijvend in het museum te zien zijn.

Kevin Pike was in het voorjaar van 2018 op uitnodiging van webmaster Richard van de Velde naar Nederland gekomen om de crashsite en het graf van zijn broer te bezoeken. (zie item onderaan deze pagina)  Hij heeft hem toen ook meegenomen naar het museum in Fort Vuren. Voorzitter Peter ten Tek van het museum: 'Toen we vorig jaar met Kevin spraken, bleek dat persoonlijke spullen en medailles van Trevor in een depot van een museum in Nieuw Zeeland lagen. Kevin heeft ervoor gezorgd dat deze spullen nu hier zijn. Jammer dat hij en zijn familie er zelf niet bij konden zijn om ze in de vitrinekast te leggen'.
De ambassadeur van Nieuw Zeeland, mevrouw Lyndal Walker, was speciaal naar Fort Vuren gekomen om symbolisch de persoonlijke spullen aan het  museum te overhandigen.

Ambassadeur Walker bij de vitrinekast (Foto via  K. Pike)

Er is nu een vitrinekast waarin alle persoonlijke spullen van Trevor te zien zijn, ook resten van de neergestorte Stirling, die Van de Velde in 2018 op de crashplaats in Ingen opgespoord heeft. Nu kan het verhaal van de opoffering van Trevor nog steeds verteld worden. Hij is immers gestorven voor onze vrijheid!

 
Trevor Pike kwam in de nacht van 15 op 16 oktober 1942 om het leven  samen met twee andere Nieuw Zeelanders, een Canadees en drie Britten. De  Stirling bommenwerper, waarin ze vlogen werd door een Duitse nachtjager neergeschoten en stortte neer in Ingen, gemeente Buren.
Klik hier om op deze site alle achtergrondinformatie over deze crash te lezen.

Klik hier voor de video van TVGelderland over dit onderwerp.




Oktober 2018

Eindelijk een eerbetoon voor de in Auschwitz omgekomen en uit Maurik afkomstige Jehovah’s Getuige Elisabeth Honders. Vorig jaar vroeg de webmaster in een paginagroot artikel in een regionale krant aandacht voor deze standvastige vrouw. Toen hij een steen voor haar wilde adopteren op het Nationaal Holocaust Monument in Amsterdam bleek dat het organiserend Comité alleen joodse, Roma en Sinti slachtoffers op het monument wilde herdenken. Alle landelijke kranten besteedden aandacht aan de uitsluiting van alle andere Holocaustslachtoffers op dit monument en het NRC wijdde er zelfs haar hele politieke commentaar aan:
https://www.nrc.nl/…/holocaust-namenmonument-auschwitz-comi…

In het najaar van 2017 vroeg de bekende historicus Els Kloek of ze zijn tekst en foto van Elisabeth mocht gebruiken om haar te eren in haar nieuwe aangrijpende boek 1001 vrouwen in de 20e eeuw. Op 3 oktober 2018 werd het eerste exemplaar hiervan in Amsterdam uitgereikt aan Koning Willem Alexander, die vervolgens ook nog de indrukwekkende gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdams Museum opende.



Prachtig dat ‘Betje’ Honders nu nooit meer vergeten zal worden.

In haar zgn. lemma kun je haar levensverhaal lezen:
http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexi…/…/data/Honders

En natuurlijk de uitgebreide versie van haar hier op deze website.


April 2018

In 2010 ging webmaster Van de Velde op zoek naar familie van Trevor Pike, een bij een crash van een bommenwerper bij Ingen omgekomen Nieuw-Zeelands bemanningslid. Zie voor gedetaileerde info: http://www.oorlogsslachtofferswestbetuwe.nl/crash-ingen-1942.html

Kevin Pike bij het graf van zijn broer in Amersfoort

Via een ingezonden stuk in de plaatselijke krant van zijn geboorteplaats Christchurch, kwam hij in contact met Kevin, een broer van hem. Deze 74-jarige man was zeer verheugd en gaf meteen aan dat het zijn grootste wens is om ooit nog eens de crashplaats en het graf van zijn broer te bezoeken. Om dat te verwezenlijken nodigde Van de Velde hen uit om met zijn familie over te komen en bij hem en zijn vrouw thuis te verblijven. Op 14 april bezocht hij de crashplaats net buiten Ingen en vervolgens ging hij naar het graf van Trevor in Amersfoort.
In Nieuw-Zeeland was dit groot nieuws, want dit artikel stond op 5 april 2018 paginagroot in The Star:
https://www.yumpu.com/en/document/view/59965773/the-star-april-05-2018  (doorbladeren naar blz. 14 en event. vergroter bovenaan pagina gebruiken)

Enkele dagen later was er op de Nieuw-Zeelandse TV ook een item daarover te zien:
De gesproken tekst uit de video staat eronder afgedrukt.

23 april 2019 zond TV Gelderland een aflevering uit van de 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 en ze hadden hierin opnamen verwerkt van het bezoek van Kevin Pike aan de crashplaats en graf van zijn onbekende broer. Behalve een memorabel  optreden van Kevin Pike,  kwamen Arjen Haneveer en de webmaster ook nog even aan het woord. Het begint rond  de 11 minuten van deze interessante aflevering over Gelderland tijdens  WOII. Klik hier maar eens.
Terug naar de inhoud