Dhr. J. Keij uit Tricht - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. J. Keij uit Tricht

Gemeente West Betuwe > Buiten de slachtofferslijst > Tricht
Achternaam: Keij 
Voornamen: Johannes 
Voorletters: J. 
Beroep: Tandtechnicus 
Geboorteplaats: Buurmalsen 
Geboortedatum: 29-01-1926 
Overlijdensplaats: Utrecht 
Overlijdensdatum: 13-02-1945
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats Tolsteeg te Utrecht
Gemeente: Utrecht     
Provincie: Utrecht 
Vak: 37
Nummer: 28
Abusievelijk staat er op de grafsteen een onjuiste geboortedatum van Jopie.
  
Moeder Christina en Jopie

De ouders van "Jopie" waren schilder Commerinus Keij (*1895-1952) uit Tricht en Christina Adriana Verbeek (*1898-1978) uit Haarlemmermeer. Ze trouwden op 1 september 1920 in Haarlemmermeer en trokken na de geboorte van hun oudste zoon naar Tricht, T97. Hier woonde het gezin tot juli 1926, daarna verhuisden ze naar Geldermalsen. In september 1929 vertrokken ze naar de Marnixlaan 38a te Zuilen, Utrecht.
Ze kregen samen drie kinderen:
  • Herman Jacob (Haarlemmermeer 1921-1991)
  • Johannes (Jopie) 1926-1945
  • Jan Wijnand (*1932)


Johan Uitenbogaertstraat 22 in Zuilen (Bron Google Streetview)

De vader van Jopie was schilder van beroep. Na zijn broederdienst heeft hij samen met zijn vrouw begin jaren twintig een manufacturenzaak in Geldermalsen gehad. Hij ging toen met paard en wagen de boeren rond Geldermalsen langs om zijn waren aan de man te brengen. In de crisisjaren was daar echter te weinig geld mee te verdienen, zodat hij zijn oude beroep weer opnam en als zodanig bij Werkspoor in Utrecht ging werken. Het gezin verhuisde begin jaren dertig naar de Johan Uittenbogaertstraat 22 in Zuilen, waar Wijnand werd geboren.
Op 15-jarige leeftijd kreeg Jopie TBC en werd hij opgenomen in sanatorium Zonnegloren in Soest. Hier heeft hij 18 maanden gelegen. Hierna pakte hij zijn studie voor tandtechnieker weer op. Zijn broer Herman werkte voor de Arbeidsinzet in Duitsland. Jopie kreeg in de tweede helft van 1944  hiervoor ook een oproep. Hij wilde echter niet in Duitsland tewerkgesteld worden en dook onder bij een broer van zijn moeder in de Haarlemmermeerpolder. Op 11 februari 1945 kwam Jopie helemaal uit de Haarlemmermeerpolder naar Zuilen gelopen om zijn moeder te verrassen voor haar verjaardag. Hij wilde echter niet meteen weer terug en wilde drie dagen blijven. Op 13 februari vroeg een buurjongen aan Wijnand en Jopie of ze niet mee wilden gaan om langs de nabijgelegen spoorbaan naar kolenresten te zoeken. Een daar toevallig patrouillerende Duitse soldaat zag de jongens die het op een rennen zetten. De soldaat sommeerde hen te stoppen. Jopie deed dit niet en werd terstond in zijn rug geschoten. Hij was nog bij kennis en riep tegen Wijnand dat hij vlug hun moeder moest halen. Hij heeft vervolgens in het bijzijn van zijn moeder en Wijnand nog een uur op de koude grond gelegen, alvorens hij naar een nabijgelegen winkelpand werd overgebracht. Zijn vader was inmiddels ook gekomen en na enkele uren arriveerde eindelijk een bestelwagen die Jopie naar het ziekenhuis bracht. Hier is hij 's avonds in het bijzijn van zijn ouders aan zijn verwondingen overleden.

Jopie en zijn vriendin Beppie in 1944

Jopies ouders scheidden op 23-4-1949, zijn vader hertrouwde ca. 13-6-1949 met Johanna van Brakel. Hij overleed echter al op 07-05-1952 te Zuilen.
Broer Wijnand heeft er voor gezorgd dat het stoffelijk overschot van Jopie in 1978 is herbegraven bij zijn moeder. Enkele jaren later werd ook zijn broer Herman in dit graf begraven. De geboortedatum van Jopie op de grafsteen is niet juist. Dat moet volgens de OGS 29 i.p.v. 30 januari 1926 zijn. Wellicht geeft de geboorteakte hierover nog uitsluitsel.

Met dank aan Wijnand en Ineke Keij en aan leden van het Stamboomvragenforum, met name Ludmilla van Santen
 
Terug naar de inhoud