Introductie
Gemeente West Betuwe
Het oorlogsherineringsmonument in Enspijk
Sinds maart 2012 heeft Richard van de Velde 250 namen onderzocht van oorlogsslachtoffers uit de woonkernen van de gemeente West Betuwe en worden de droeve omstandigheden vermeld, waaronder zij om het leven zijn gekomen.
De gemeente West Betuwe ontstaat per 1 januari 2019 na een fusie van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. De gemeente Geldermalsen bestond voor de oorlog uit vier aparte gemeenten: Geldermalsen (met Meteren), Beesd (met Rhenoy en Acquoy), Buurmalsen (met Tricht) en Deil (met Enspijk, Rumpt en Gellicum).
Neerijnen is in 1978 tot stand gekomen, na samenvoeging van de gemeenten Haaften (met Tuil en Hellouw), Waardenburg (met Neerijnen), Est en Opijnen, Varik (met Heesselt) en Ophemert (met een gedeelte van Zennewijnen).
Lingewaal is in 1986 voortgekomen uit een fusie tussen de gemeenten Asperen, Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren.
Bij het speuren naar de namen van oorlogsslachtoffers uit deze gemeenten krijgt webmaster Richard van de Velde vaak assistentie van genealogiespecialiste Ludmilla van Santen en andere leden van het Stamboomvragenforum.
Al decennialang mogen wij ons in Nederland verheugen over het feit in een vrij land te leven. Zij die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben, zullen het meest beseffen wat dat betekent. Ook de samenleving van de woonkernen uit de gemeente West Betuwe hebben daarvoor in de jaren 1940-1945 een hoge tol betaald. De oorlogsmonumenten in Enspijk voor de vroegere gemeente Geldermalsen en in Haaften en Herwijnen zijn daar het levend bewijs van.
Dit is het digitale monument met de namen van door oorlogsgeweld omgekomen inwoners uit deze nieuwe gemeente.
De oorlogsmonumenten in Haaften en Herwijnen
Zolang je naam genoemd wordt, leef je voort.