Dhr. A. de Jong - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. A. de Jong

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Asperen
Achternaam: Jong
Tussenvoegsels: de
Voornamen: Aart
Voorletters: A
Beroep: Fabrieksarbeider
Geboorteplaats: Asperen
Geboortedatum: 19-09-1923
Overlijdensplaats: Coswig Anhalt, D
Overlijdensdatum: 14-11-1944
Begraafplaats: Nationaal Ereveld Loenen
Gemeente: Apeldoorn
Vak: B
Rij:
Nummer: 129

Bron foto graf: OGS
De ouders van Aart waren Cornelis Antonie de Jong uit Sleeuwijk (1886-1957) en Jannigje Cornelia den Adel (1893-1962) uit Vuren. Ze trouwden in november 1915 kwamen in 1915 vanuit Sleeuwijk naar Asperen toe en kregen daar op de Nieuwstraat B112 samen de volgende kinderen:
  • Cornelis Antonie (1916-1957), onderwijzer in Nederlands-Indië
  • Wouter Jan (*1919), getrouwd met kraamverpleegster uit Amsterdam
  • Alida (1922)
  • Aart (1923- 1944)
  • Jan Cornelis (1930- Gorinchem 2008), onderwijzer, woonde in Ede

Bron: T.Witjes

In het boekje 'Kent u ze nog... die van Asperen' staat Aart de Jong ook op een klassenfoto van de School met den Bijbel uit de geboorteperiode 1922-1924:
Per bank, van voor naar achter (eerst linker leerling dan rechter).

Rechter rij: Peter van Stijn en Jan Verwaaij Wzn., Marietje van den Berg en Jantje van Ooijen, Teuntje Vink en Hesje Timmer, Jenneke de Ridder en Marie Mol, Aria Blom en Mientje de Jong, Wim van Dijk en Piet Meijdam Kzn.

Floor Meijdam Tzn. en Rinus de Jong, Antje van Snippenberg en Jenny Heemskerk, Nellie van Eeuwijk en Engeltje Kleppe, Janske Vink en Janske Bel, Peter de Weijer en Dirk de Ridder.

Linker rij: Marietje Meijdam, Aart de Jong en Aart van Zanten, Trui Vroege en Mergje den Hartog, Teun Olivier en Gerrie Hoeke.

Staand, van links naar rechts: Arie de Jong Azn., Piet Vonk (?), Hannes Verweij, Wim de Jong Wzn., Cees Kruijs en Cees de Kok.

Hoofdmeester G. van Klaveren (rechts). Meester P.G. de Jong (links).


Bron foto: ITS uit Bad Arolsen

Aart was geestelijk iets beperkt en kreeg op school al gauw de bijnaam Dikkop. Hij was vrijgezel. Aangezien Aart niet gedwongen etwer gesteld wilde worden, dook hij onder. Hij werd echter gepakt en kwam in Kamp Amersfoort terecht. Hij werd hier vandaan op 23 maart 1944 naar het Duitse Dessau overgeplaatst en kwam terecht bij de firma Wasag in Coswig.
       
De WASAG-kruitfabriek (WASAG= Westfälisch-Anhaltische Sprengstoff-Actien-Gesellschaft ) lag in het Duitse Coswig, nabij Dresden. Hier moesten onder gevaarlijke omstandigheden in grote zgn. Pressbunkers met speciale apparatuur granaten gevuld worden met springstoffen.
Door bombardementen van de geallieerden was het spoorwegnetwerk in 1944 dusdanig beschadigd, dat het vervoer van munitie vertraagde. Hierdoor ontstond op het terrein van Wasag een enorme voorraad aan granaten. Mede hierdoor heeft er op 14 november 1944 een enorme explosie kunnen plaatsvinden.

 
De zgn. Pressbunker (foto W. Gregoor)          
Binnenzijde met in het plafond een drukgat (foto W. Gregoor)

Hierbij kwam Aart om het leven samen met 92 anderen, onder wie drie Nederlanders (zie Johan Hak uit Culemborg en Sander van den Oever uit Montfoort). Alle slachtoffers zijn in een massagraf op de "Stadfriedhof" bijgezet. Aart lag op Grabstätte: M.G. 4/V.

Uit: de Teisterbander 20 jan. 1945

In 1994 is er op de plaatselijke begraafplaats nog een herinneringsplaquette met de namen van alle slachtoffers onthuld, ter nagedachtenis aan deze ramp.
Aart wordt herinnerd op het Nederlands ereveld te Loenen.


Deze aankondiging kreeg de familie uit Duitsland toegestuurd

 
Het monument ter nagedachtenis aan de 93 slachtoffers (foto's W. Gregoor)        





Terug naar de inhoud