Dhr. H.J. van Haaften - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. H.J. van Haaften

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Wadenoijen
Achternaam: Haaften
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Hendrik Jan
Voorletters: H J
Beroep: Landbouwer
Geboorteplaats: Anna Polowna
Geboortedatum: 23-06-1903
Overlijdensplaats: Vianen
Overlijdensdatum: 13-05-1940
Begraafplaats:
Gemeente:
Provincie:
Land:
Vak:
Rij:
Nummer:
De ouders van Henk waren Huibert van Haaften (1853-1916) en Elisabeth Anthonia Weijers (1876-1952) uit Geldermalsen. Ze trouwden op 13 oktober 1898 in Amsterdam en kregen drie kinderen:
  • Jaantje Maria Judina (1899- Amsterdam 1925)
  • Gerrit Marinus (1901- Tiel 1939)
  • Hendrik Jan (1903-1940)
  • Huiberta Anthonia (1914-2005)

Hendrik Jan woonde van 1916 tot 1925 in Rhenen. Weduwe Elisabeth van Haaften kwam vanuit Rhenen in juni 1925 in Wadenoijen/Drumpt op D 52 wonen met haar drie kinderen. Hendrik Jan werd vreemd genoeg als neef vermeld.......

In mei 1940, tijdens de Duitse invasie van Nederland, werden de inwoners van Tiel en omliggende gebieden geconfronteerd met onverwachte evacuaties. Op 13 mei 1940 kregen ruim 10.000 Tielenaren het bevel hun stad te verlaten en zich te begeven naar plaatsen in Zuid-Holland, zoals Gouda, IJsselstein en Boskoop. Deze gedwongen verhuizing was een direct gevolg van de snel oprukkende Duitse troepen en de dreiging van oorlogsgeweld.
In de vroege ochtend van 13 mei 1940, om 03.30 uur, loeien de sirenes als teken dat de evacuatie begint. Ruim 10.000 Tielenaren kregen het bevel hun stad of dorp te verlaten.

De bewoners verzamelden zich met een dagvoorraad aan voedsel en dekens op aangewezen verzamelpunten. Om 04.30 uur startte de uittocht, waarbij mensen per fiets en met ongeveer tweehonderd auto's en vrachtwagens – deels afkomstig uit Gouda – de stad verlieten. Onder dreiging van mitrailleurvuur trokken duizenden via Beusichem en Vianen richting Zuid-Holland, met name Gouda en omgeving. De laatste groep vertrok rond het middaguur, niet wetende of ze ooit zouden terugkeren.
Een paar honderd inwoners, waaronder de burgemeester, de politie en mensen zonder vervoersmogelijkheid, bleven achter in Tiel. De Distributiedienst werd echter wel geëvacueerd.

Onder een stralende zon leek de reis goed te beginnen, maar al snel sloeg de sfeer om. Boven de straatweg richting Utrecht verschenen vliegtuigen, die aanvankelijk geen aandacht aan de bussen en auto's besteedden. Dat veranderde bij de Lekbrug bij Vianen. Laag overvliegende Duitse toestellen openden het vuur, terwijl bommen tussen de voertuigen vielen. De inzittenden vluchtten de berm in. De brug werd tijdelijk gesloten, waardoor de voertuigen weerloos bleven. Door gunstige wind en het snelle ingrijpen van het Nederlands afweergeschut bleven de bussen ongedeerd, al vielen er verderop dodelijke slachtoffers. Onder hen drie inwoners uit Wadenoijen: Onder hen drie inwoners uit Wadenoijen: Henk van Gameren, Henk van Haaften en Wim van Lith.

Na de aanval werd de brug vrijgegeven en trok de colonne verder. Een vergissing bracht hen op een smalle binnenweg, omringd door een kudde koeien. Opnieuw groeide de spanning. Toen een vliegtuig werd neergehaald en vlakbij neerstortte, werd de chaos compleet. Uiteindelijk wisten ze zich los te maken en bereikten ze met veel vertraging het gebied rond Gouda.

Op 14 mei om 06.00 uur kregen de geëvacueerden in en rond Gouda te horen dat ze verder moesten trekken naar plaatsen als Alphen aan den Rijn, Boskoop, Hazerswoude en Leiderdorp. Dit was nodig om ruimte te maken voor vluchtelingen uit het gebombardeerde Rotterdam.
Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 konden de inwoners terugkeren naar Tiel en omgeving. Hun woonplaatsen waren grotendeels intact gebleven, maar de korte periode van evacuatie liet een blijvende indruk achter op de gemeenschap. Deze gebeurtenissen markeerden het begin van vijf zware jaren onder Duitse bezetting voor de inwoners van Tiel en omgeving.

Bron: Tielse Courant 15 mei 1940
Terug naar de inhoud