Dhr. M. van Drenth - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. M. van Drenth

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Wadenoijen
Achternaam: Drenth
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Marinus
Voorletters: M
Beroep: Kanntoorbediende bij de PTT
Geboorteplaats: Wadenoijen
Geboortedatum: 03-08-1922
Overlijdensplaats: Kdo Langenstein-Zwieberge, Buchenwald
Overlijdensdatum:10-12-1944
Begraafplaats: Hauptfriedhof
Gemeente: Quedlinburg
Provincie:
Land: Duitsland
Graf is vermoedelijk geruimd, staat wel vermeld Gedenkboek 2
Vak:
Rij:
Nummer:
De ouders van Marinus waren de Valburger Marinus van Drenth (1888-1963) en Jolanda Willemina Langelaar (1892-1952) uit Lienden. Zij trouwden op 20 februari 1913 in Kesteren en woonden na de oorlog op de Papesteeg 63 in Tiel.
Ze kregen samen vier kinderen:
  • Joris, geboren op 20 juli 1914 in Kesteren en overleden op 20 mei 1971, getrouwd met Jantje Janssen (1918-1974)
  • Arie, geboren op 19 juli 1918 in Nieuwer Amstel
  • Marinus, geboren op 3 augustus 1922 in Wadenoijen
  • Alida, geboren op 8 januari 1927 in Tiel, getrouwd met dhr. Van der Hoeden

Joris, een broer van Marinus, schreef in 1955 in een brief aan de Oorlogsgravenstichting nadere gegevens over Marinus:


Wat er precies met Marinus in Düsseldorf is gebeurd is tot nu toe nog steeds niet duidelijk, maar op 17 september 1944 werd Marinus van Drent overgebracht en gevangen gezet in Sachsenhausen. Dit was een bijzonder gruwelijk concentratiekamp van nazi-Duitsland. Het was strategisch gelegen nabij Berlijn en werd in 1936 opgericht. In eerste instantie was het kamp bedoeld voor politieke tegenstanders van het naziregime, maar zoals zoveel andere concentratiekampen, breidde het zich al snel uit naar andere groepen die als "ongewenst" werden beschouwd.
Het kamp was een van de eerste die specifiek was ontworpen om een model te zijn voor andere concentratiekampen, wat het nog meer sinister maakt. Het diende niet alleen als gevangenis voor een breed scala aan slachtoffers, maar ook als een plek voor dwangarbeid en gruwelijke experimenten. De gevangenen werden vaak gedwongen te werken in de nabijgelegen fabrieken of andere werkomgevingen, waar ze werden blootgesteld aan zware omstandigheden die hun gezondheid snel verwoestten.
Er werden vanaf 1939 tot 1945 ongeveer 200.000 mensen vastgehouden. Van de slachtoffers in Sachsenhausen maakten Joden, politieke tegenstanders, krijgsgevangenen, Sinti en Roma, homoseksuelen en Jehova’s getuigen deel uit van de grote verscheidenheid aan gemarginaliseerde groepen die door de nazi’s werden vervolgd.
Sachsenhausen had, zoals veel andere concentratiekampen, een systematisch proces van onderdrukking en marteling, en duizenden gevangenen stierven door mishandeling, slechte voeding, dwangarbeid, en medische experimenten. Het kamp werd bevrijd op 22 april 1945 door het Rode Leger, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vervolgens heeft Marinus vanaf 13 oktober 1944 gevangen gezeten in Buchenwald. Dit was één van de meest beruchte concentratiekampen van nazi-Duitsland en had een verschrikkelijke impact op duizenden mensen die daar gevangen werden gezet. Het kamp was aanvankelijk opgericht voor politieke gevangenen, maar breidde zich snel uit naar andere groepen die door het nazi-regime als "ongewenst" werden beschouwd. Het kamp was gelegen nabij de stad Weimar, op de Ettersberg, wat oorspronkelijk de naam "Konzentrationslager Ettersberg" verklaarde.
De gevangenen in Buchenwald werden onderworpen aan dwangarbeid, medische experimenten en systematische vervolging, wat resulteerde in de dood van duizenden mensen door mishandeling, honger, ziekte en executies. De diversiteit van de gevangenen, waaronder joden, Sinti en Roma, politieke dissidenten, homoseksuelen en andere groepen, reflecteert de brede reikwijdte van de repressieve maatregelen van het nazi-regime.
De bevrijding van het kamp door de Amerikaanse troepen in april 1945 bracht een einde aan de verschrikkingen, maar het was te laat voor duizenden die hun leven hadden verloren in Buchenwald. Vandaag de dag is er een gedenkplaats op de locatie van het voormalige kamp, waar het geheugen van de slachtoffers wordt geëerd en herinnerd.

Daarna is Marinus overgebracht naar kamp Langenstein-Zwieberge. Dit was een buitenkamp van kamp Buchenwald. Het was in gebruik van 7 oktober 1944 tot 29 januari 1945. De dwangarbeiders werden ingezet bij de productie van vliegtuigen. Het gevangenenummer van Marinus van Drenth was hier 93286.


Terug naar de inhoud