Dhr. D. Jansen uit Sanga Dalem - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. D. Jansen uit Sanga Dalem

Gemeente West Betuwe > Buiten de slachtofferslijst
Achternaam: Jansen
Voornamen: Dick
Voorletters: D
Beroep: zonder
Geboorteplaats: Balik Papan (Borneo) nu Sanga Dalem (Indonesië)
Geboortedatum: 24 mei 1922
Overlijdensplaats: Ophemert
Overlijdensdatum: 02-11-1944
Begraafplaats: Begraafplaats Rusthof te Amersfoort
Afdeling: XII
Nr.: 111
Kistnr.: 1701


Links het ouderlijk huis van Dick in Voorburg (Bron: Google Streetview)

De ouders van Dick waren Dirk Johannes Cornelis Jansen (Ruurlo 1892- Voorburg 1953) en Jansje Geertruida Schoenmaker (* Schoonhoven 1890- Voorburg 1960 ). Ze trouwden op 2 juli 1920 en kregen samen twee kinderen:
  • Dirk (1922-1944)
  • Jansje Geertruida (* Den Haag 1924), getrouwd met Douwe Gerrit Bakker , woonde in Den Haag

Zijn ouders vertrokken op 30 oktober 1914 naar Samarinda, dat ten noordoosten van Balikpapan ligt aan de oostkant van Borneo. Toen ze  rond 1923 uit Indie vandaan kwamen, woonden ze eerst in Den Haag op de
Kwartellaan 34  en later op nr. 50.  Ze keerden in mei 1934 weer terug naar Balikpapan in Nederlands-Indië, waar Dirk werkte als employé voor petroleummaatschappij BPM. Na drie jaar waren ze weer terug op Nederlandse bodem en woonden ze in de periode april 1937 tm. maart 1938 op de Boschlaan 5 in Bergen, Noord-Holland. Daarna verhuisde het gezin weer richting Den Haag: naar de Veldzichtkade 6 in Voorburg.

Dick was leerling op de Machinistenschool te Scheveningen, maar dook in het begin van de oorlog op zeker moment onder.
Op 11 oktober 1944 deed hij een eerste poging, geholpen door het plaatselijke verzet, om in de omgeving van Tiel (Zennewijnen) de Waal per roeiboot over te steken naar het bevrijde zuiden. Deze poging ging niet door vanwege te helder maanlicht. Op 28 oktober 1944 deed hij zwemmend een tweede poging, deze keer op eigen houtje. Vermoedelijk is hij hierbij verdronken. Volgens zijn moeder is hij hierbij doodgeschoten.
Nergens kan worden teruggevonden dat zijn stofelijk overschot is gevonden. Dick is echter wel op 2 november 1944 in Zennewijnen begraven en in september 1948 herbegraven met de naam "Jansen, Dick" op begraafplaats Rusthof in Amersfoort. Vreemd genoeg heeft in dit graf op 22 januari 1958, zonder medeweten van familie en de OGS, een opgraving plaatsgevonden door de bekende kapitein Haverman van de Gravendienst. Ze kwamen toen de conclusie dat het een onbekende Nederlander was. Of dit graf nog steeds bestaat, is niet bekend.
Dick Jansen staat nog steeds te boek als vermist.

Bron foto en info: www.ogs.nl

Op het Oorlogsmonument in Leidschendam, waar 308 oorlogsslachtoffers uit die gemeente worden gememoreerd, wordt zijn naam genoemd.  

        
        
Terug naar de inhoud