Wing-Easton - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Wing-Easton

Gemeente Culemborg
Achternaam: Wing Easton
Voornamen: Edward James
Voorletters: E.J.W.
Beroep:
Rang: kapitein
Geboorteplaats: Pontianak (Borneo)
Geboortedatum: 27 februari 1896
Overlijdensplaats: Heemstede
Overlijdensdatum: 6 september 1964
Begraafplaats: Begraafplaats Herfstlaan
Gemeente: Heemstede
Nummer: 751
Edward "Joop"

De naam Easton is bijzonder. De oorsprong is volgens een kleindochter van hem als volgt:
In 1795 werd de eerste Easton op Terschelling geboren, nadat de dochter van de dominee zwanger raakte van een Engelse kapitein Nicolaas Easton.
Het kind is geëcht, wat betekent dat hij het kind heeft erkend. En hij ging weer varen. Moeder Martha van Ammers heeft zeven jaren op hem gewacht (zoals een zeevrouw hoort te doen, wanneer een zeeman niet meer terugkomt) en is vervolgens met een Terschellinger getrouwd.
Nicolaas Wing Easton (1859-1937) was de vader van Joop en was geoloog/ mijnbouwkundige op Borneo, Nederlands-Indië.  Hij was de eerste die in 1922 het mineraal ‘billitoniet’ onderzocht, een steensoort die alleen op Billiton voorkomt. Hij kreeg in 1928 een Eredoctoraat aan de TH in Delft.
Joop werd in 1896 in Pontianak (Borneo) geboren. Hij studeerde in 1923 af aan de Technische Hogeschool in Delft.

Joop 3e van rechts, naast hem Leidenaar Majoor Taconis . Anderen Hagenaar Ltn. Koppeschaar, Toxopeus, Van Lookeren en de arts Bleeker uit IJmuiden

Joop was reserve-kapitein van het 16e Regiment Artillerie, dat behoorde tot de Brigade B. In de periode september 1939 tm. mei 1940 was hij gestationeerd in Beneden Leeuwen.
Na twee dagen van gevechten heeft hij zich met zijn manschappen na enkele dagen moeten terugtrekken en is zodoende op 12 mei in Culemborg terecht gekomen.

Zijn vrouw Emmy had dit schilderijtje altijd naast haar bed hangen. Haar kleinkind Irene vroeg als klein meisje: "Oma, wat is dat?" Zij vertelde dat opa altijd die briefkaart bij zich droeg (net als alle soldaten) met postzegel en adres. Toen hij werd gevangen genomen, snel heeft beschreven en iemand (vanuit een trein?) in de hand heeft kunnen drukken met de vraag deze voor hem te posten. Er staat: ‘Lieve Ems, Ben zoonet gevangen overigens gezond. Joop’. Emmy was enorm blij toen ze de kaart kreeg en het gedichtje dat erbij zit, knipte ze uit de krant en zegt alles.
Emmy vertelde dat er nog talrijke brieven van Edward zijn, die hij uit gevangenschap naar haar stuurde. Hij heeft toch wel een aantal weken in krijgsgevangenschap gezeten.

Met dank aan de fam. Easton

Terug naar de inhoud