Jo van Koeverden - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Jo van Koeverden

Gemeente Buren > Verzet in regio Buren

De Prinsentuin in Buren (Bron: R. van de Velde)

Johannes "Jo"  Hermanus Wilhelmus van Koeverden werd geboren op 8 april 1911 en overelden op 24 augustus 1981in Buren en woonde op de Prinsentuin 282. Hij was lid van de R.V.V., NBS en Organisatie Marx.
Had als bijnamen Jo de Jager of Tante Jo.
Jo en zijn broer Herman waren fruitkwekers en zijn vader was een Gelderse gedeputeerde. Hij had ook een broer die kapelaan was.
In het achterhuis waren Duitsers ingekwartierd, maar de voorzijde van de boederij zat meestal vol met onderduikers.
Jo had drie koeriersters die bellangrijk werk voor hem deden: de Utrechtse Micky, Toos en Olga. Met die laatste is hij na de oorlog getrouwd.








Luik in vloer om onderduikers te verstoppen en de grote zolder waar grotere groepen werden ondergebracht. (Bron foto: R. van de Velde)

Jo van Koeverden (Bron: onbekend)

Jo bood de piloten Marcel Le Moigne, 54 bis Rue de la Concordia in Toulouse, N. Dauncy Mosely uit Birmingham en P.J. Terret uit Berkeley in Gloucestershire, J. Goodhart, 25 Llanover Rd. Plumstead in Londen, D.R. Redd uit Memphis in Tennessee onderdak.
In maart 1942 hielp Jo ook de Engelse Capt. Conran.

RAF-piloot Parcival was in september bij Buurmalsen neergestort. Hij verbleef 3 dagen bij Van Hattem in Asch, 5 dagen bij Toon Beijnen in Beusichem en 10 dagen bij Wammes in Beusichem. Eef Grisel in Tiel heeft hem de Waal overgezet.

Amerikaanse piloten Smith en Redd die in Wormerveer waren neergeschoten, verbleven via Bernard uit Utrecht 2 weken bij Nico van der Veer in Culemborg en één week bij Van Koeverden in Buren.






De crossers brachten ook inlichtingen en microfilms naar de geallieerden. Zo zat in Nijmegen de inlichtingendienst IS 9, die speciaal belast was met de Betuwe. Crossers die aangaven terug te zullen gaan naar bezet gebied, kregen vaak wapens mee en medicijnen (zoals insuline en het pas sinds kort volop geproduceerde penicilline), zendapparatuur en bepaalde voedingsmiddelen.
Terug naar de inhoud