Mevr. M. Klop - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Mevr. M. Klop

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Haaften
Achternaam: Klop
Voornamen: Metje
Voorletters: M
Beroep:
Geboorteplaats: Zaltbommel
Geboortedatum: 10-01-1933
Overlijdensplaats: Haaften
Overlijdensdatum: 21-02-1945
Begraafplaats: Oude Algemene Begraafplaats
Gemeente: Zaltbommel
Nummer: 076.
De ouders van Metje waren Adriaan Klop (1908-1945) die op 23 juni 1932 in Haaften trouwde met Jantje Aldus (1908-2001).
De vader en moeder van Metje waren geëvacueerd vanuit Zaltbommel naar Haaften in het huis van de familie Aldus aan de Crobdijk. Deze woning werd op 21 februari 1945 door een afzwaaiende granaat getroffen, waardoor zes mensen omkwamen, w.o. vier mensen uit het gezin Aldus. Ook de vader van Metje, die een zwager was van deze familie Aldus.

Plaquette bij Oude Begraafplaats in Haaften

De laatste acht maanden van de oorlog waren moeilijke maanden voor de inwoners van Haaften. Het dorp werd overstroomd door Duitse militairen en evacuees: mannen, vrouwen en kinderen die verjaagd waren door de Duitsers uit de omliggende gemeenten.
Een heel moeilijke periode beleefde Haaften toen zwaar Duits geschut werd opgesteld in de Enggraaf. In de nacht van 21 februari 1945 werd bij tegenvuur van de geallieerden de woning van de familie Johannes Aldus sr. getroffen. Hun woning stond aan de dijkstoep naar de Crobdijk. Waarschijnlijk is het projectiel over het huis gegaan, tegen een paal gekomen en teruggekaatst naar de voorgevel van het woonhuis, waarachter zich de woonkamer bevond. Bij de explosie kwamen Christina en haar verloofde, nog twee broers van hem, zwager en nichtje om het leven. De zes slachtoffers dachten in de voorkamer zo dicht bij de dijk veilig te zijn, omdat er vanuit het zuidoosten, waarschijnlijk vanaf het fort Sint Andries bij Heerewaarden geschoten werd. De heer J. van Alphen, schrijver van het boek "Tussen Waal en Lek 1939-1945", is van mening dat Haaften beschoten werd van het tegenover Hedel gelegen fort Crevecoeur. Hoe het ook zij één van de volgende schoten was een voltreffer die het Duitse geschut het zwijgen oplegde.
Adriaan Klop was getrouwd met Jantje Aldus. Jantje en haar vader verbleven in het achterhuis en werden niet geraakt. Op één na werden alle slachtoffers direct gedood. De jongste van hen, Simon die zwaargewond was, is - zo wordt verteld - nog naar de buren gekropen, maar hij stierf in de armen van zijn buurvrouw Lena van Woerkum-Nijhof.
Wonder boven wonder bleef de moeder van het gezin gespaard. Zij lag in de bedstee en had alleen een verwonding aan haar been.

Bron: Dhr. Van der Griend (speech bij onthulling plaquette)

Op nevenstaande plaquette die aan het hek van de oude Begraafplaats in Haaften is vastgemaakt, worden (niet alle!) oorlogsslachtoffers uit het dorp gememoreerd. De voornaam van Johannis Aldus is per abuis met een e geschreven: Johannes. Ook de voornaam van Christina is foutief geschreven, de letter h ontbreekt: Cristina.
Terug naar de inhoud