Dhr. W.C. de Kruijff uit Ravenswaaij - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West-Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. W.C. de Kruijff uit Ravenswaaij

Gemeente Buren > Buiten de slachtofferslijst
Achternaam: Kruijf 
Tussenvoegsels: de 
Voornamen: Willem Cornelis 
Voorletters: W.C. 
Beroep: Veehoudersknecht, lid verzet     
Geboorteplaats: Ravenswaay 
Geboortedatum: 30-05-1922 
Overlijdensplaats: Maarssen 
Overlijdensdatum: 05-05-1945  
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats te Maarssen
Gemeente: Maarssen     
Provincie: Utrecht      
De ouders van Willem waren Cornelis de Kruijf (1895-? ) uit Leersum  en Reintje Soede (1886-1953) uit Maarsseveen.  Reintje was weduwe en had uit haar eerste huwelijk drie kinderen. Cornelis en Reintje trouwden in 1920 in Maurik. Willem werd in Ravenswaaij geboren, maar in 1925 verhuisde het gezin al naar de Westkanaaldijk 22 te Maarssen.
Nadat de geallieerden in Normandië geland waren, op 6 juli 1944, duurde het nog wel even eer de bevrijding van heel Nederland een feit was. Pas na de Hongerwinter, zagen de bevrijders in maart/april van het daarop volgende jaar kans om te trekken tot boven de grote rivieren. Op 5 mei 1945 werd weliswaar de capitulatie getekend, op 9 mei trokken de Canadezen pas Maarssen binnen. Die paar dagen verschil zorgden voor nog eens zeven slachtoffers, die feitelijk niet nodig geweest waren.

Op 5 mei hadden zich op de Hoge Brug (bij Fort Maarsseveen) over het Amsterdam-Rijnkanaal in Maarssen enige mensen uit de Knokploeg en een paar mensen van de Binnenlandse Strijdkrachten verzameld. Ze kwamen er toevallig enkele Duitse militairen tegen en dachten hen vreedzaam te kunnen ontmoeten. Het was immers vrede.....Later bleek dat de Duitsers niet wisten dat de oorlog was afgelopen. De Duitsers begonnen echter te schieten en zo ontstond een gevecht, waarbij de volgende jonge Maarssenaren, tussen de 20 en 25 jaar sneuvelden: Willem Cornelis de Kruyf, Jacob van den Bosch, de Indische broers Alexander Constantijn en Paulus Theofilus Lindhout, Willem van der Kooij en Willy Henrica Hems. Voor hen werd een rij van, oorspronkelijk, vijf grafstenen geplaatst op de Algemene Begraafplaats aan de Straatweg, omarmd door een decoratieve muur waarop te lezen staat: "Zij vielen voor vrijheid en recht, Maarssen 5 mei 1945." Het zevende slachtoffer, Bertus Heus werd hier later bijgevoegd. Hij bleek na gevechten te zijn verdronken bij Fort Maarsseveen en werd enkele dagen na de begrafenis van 9 mei gevonden. Verzetsman Willem van der Kooij ligt begraven bij de NH Dorpskerk in Maarssen, waar zijn vader dominee was en zijn moeder al begraven lag.

 
 
Terug naar de inhoud