Dropping in Burense Veld - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dropping in Burense Veld

Gemeente Buren > Verzet in regio Buren
Maarten de Ronde uit Geldermalsen schreef de webmaster over zijn opa Gijsbert van Herwaarden, die in de oorlog op de boerderij VeldZicht woonde, aan de Aalsdijk in Buren.
 

Vliegtuigdropping
 
In 1943 of 1944 kwam er een man die zichzelf Piet noemde en die mijn opa nooit eerder had ontmoet op de boerderij langs met de vraag of hun weiland in de buurt van de boerderij mocht worden gebruikt voor een vliegtuigdropping (wapens?). Zijn naam Piet was waarschijnlijk niet zijn echte naam en waar hij vandaan kwam, is onbekend. Piet heeft waarschijnlijk via via geweten dat mijn opa en zijn familie* die ook op de boerderij woonde wel te vertrouwen waren**.
 
Boerderij VeldZicht (Bron: Google Maps)

In de nacht dat de dropping zou plaatsvinden lagen de mannen met lichtbakken in het weiland rechts tegenover boerderij Veldzicht aan de Aalsdijk 4 in Buren te wachten tot het vliegtuig kwam. Maar het vliegtuig kwam niet op het afgesproken tijdstip langs. Na lang wachten hoorde ze een vliegtuig in de lucht. Er werd met lichtbakken geseind, maar het vliegtuig vloog echter door en er werden geen wapens of personen gedropt. Omdat de mannen het niet helemaal vertrouwden zijn ze snel vertrokken en mijn opa ging naar huis. Een half uur later komt er een Duitse patrouille over de Aalsdijk aangereden die op zoek is naar het droppingsveld. Er was per abuis geseind naar een overkomende Duits vliegtuig! Gelukkig voor mijn opa en andere aanwezigen hebben de Duitsers de exacte plek waarschijnlijk niet geweten en in het donkere veld hebben ze ook niemand kunnen vinden. De man die zich Piet noemde, heeft mijn opa nooit meer gezien en na de oorlog had hij van iemand gehoord dat deze Piet in de oorlog om het leven zou zijn gekomen.
 
*Op de boerderij woonde in de oorlog mijn opa en oma, zijn broer en schoonzus en nog een ongetrouwde zus.

**Ik heb wel een theorie over hoe Piet bij mijn opa is terecht gekomen. Mijn opa was een verre neef van Johanna Henriette Lievense – van Herwaarden uit Geldermalsen, die zeer actief was in het verzet. Een andere mogelijkheid is dat het via de broer van zijn vrouw is gelopen. Die broer van mijn oma was onderwijzer Dhr. Mulder aan de Mulo in Geldermalsen en kende waarschijnlijk ook Johanna Lievense via haar man die hoofd van de landbouwschool was.

Een verhaal over piloten op boerderij Veldzicht, die ik via mijn vader heb gehoord, gaat over een Engelse crew die een aantal dagen met 5 à 6 man op de boerderij heeft gezeten. Ze waren elders in Nederland gesprongen en zijn via via voor korte tijd op de boerderij geweest.
In de jaren ’80 is nog één van deze piloten nog op bezoek geweest op de boerderij. Deze man was net gepensioneerd als tandarts en kwam uit Londen. Als geschenk had hij een bewerkte huls van een kanon voor ons meegenomen.
Meer verhalen kennen we niet, maar aangezien er ook een Amerikaans Eisenhower certificaat is, vermoed ik dat er tenminste nog een keer een Amerikaanse piloot heeft gezeten.

Terug naar de inhoud