Dhr. P. van Meteren - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dhr. P. van Meteren

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Haaften
Achternaam: Meteren
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Pieter
Voorletters: P
Beroep:
Geboorteplaats: Haaften
Geboortedatum: 24-05-1924
Overlijdensplaats: Hengelo
Overlijdensdatum: 24-12-1944
Begraafplaats:
Gemeente:
Provincie:
Land:
Vak:
Rij:
Nummer:


Het graf van de ouders van Pieter op de Alg. Begraafplaats in Haaften

De ouders van Pieter waren fabrieksarbeider Arie van Meteren (1900-1996) die op 6 december 1923 trouwde met Janna Klop (1902-1996).  Het gezin woonde in Haaften op Graskamp A 244 en later op A 274. Ze kregen samen de volgende kinderen:
  • Pieter (1924-1944)
  • Johanna Antonia (*1925), gehuwd op 21 juli 1943 in Haaften met Jan Willem van Trigt  (1918-1985)
  • Anton
  • Marinus, gehuwd met Johanna Bambacht
  • Marius
  • Hermanus Jan

Op 21 juni 1943 stappen vijf jongens van nog geen 20 jaar, te weten, Flip de Jongh, Dirk Klop, Piet van Meteren, Dirk van Maren en Arie Mijdam in Zaltbommel op de trein op weg naar het onbekende.
 
Arbeitseinsatz is het magische woord dat een nieuwe schok teweeg bracht in bezet Nederland. Werken voor de vijand, werken voor lijfsbehoud. Ze hebben er geen idee van waar ze terechtkomen, laat staan wat ze te wachten staat.
Gelaten gaan ze mee in de stroom die in de Duitse plaats Soest een moment tot stilstand komt. Op een groot plein wordt de groep verdeeld. Het lukt de Haaftenaren om bij elkaar te blijven en in een vrachtauto gaat het verder.
Eindhalte blijkt uiteindelijk Schwerte aan de Ruhr (vlak bij Dordmund) te zijn, waar de plaatselijke locomotievenfabriek schreeuwt om werkvolk. Daar werden locomotieven gerepareerd die aan het front kapot waren geschoten. Het was allemaal zwaar materiaal, dus zwaar werk. Twaalf uur per dag en bijna niets te eten. Er werd niet gevraagd of je het wel aan kon. Men was immers gekeurd. Maar je was al goedgekeurd, voor je het bureau in Tiel binnenkwam, merkte eens iemand op.
Hoe verder je kwam in de oorlog, hoe slechter het werd. Pakketten van thuis met voedsel kwamen vaak niet aan of verder gestolen.
Velen werden dan ook ziek, waaronder ook Piet van Meteren. Toen hij eindelijk naar huis mocht, vergezeld door Dirk Klop, was hij zo verzwakt dat hij niet verder kwam dan Hengelo. Daar overleed hij op 24 december 1944, daags voor Kerstmis, in het ziekenhuis. Hij werd 20 jaar oud. Na de oorlog werd hij in Haaften herbegraven.
 
Zijn ouders, Arie van Meteren en Janna Klop, verloren ruim 2 jaar later opnieuw een volwassen zoon van bijna 20 jaar oud. Het verdriet om het verlies van twee volwassen kinderen hebben zij hun verdere leven, ze mochten een hoge leeftijd bereiken en meer dan 70 jaar getrouwd zijn, met zich meegedragen.
 
Van de vijf jongens die samen met Pieter op pad gingen, is alleen Dirk van Maren nog in leven.

Bron: dhr. Van der Griend

 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu