Dhr. G.L. van Welie - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. G.L. van Welie

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Welie 
Tussenvoegsels: van 
Voornamen:; Gerard Louis 
Voorletters: G.L. 
Geboorteplaats: Culemborg 
Geboortedatum: 08-10-1877 
Overlijdensplaats: Tjimahi 
Overlijdensdatum: 16-03-1944 
Begraafplaats; Nederlands ereveld Leuwigajah te Tjimahi     
Gemeente: Tjimahi       
Land: Indonesië 
Vak: II 
Nummer: 415    

De Ridderstraat
Steven en Maria
Gerard is in 1877 in Culemborg geboren, als vierde   en jongste kind van Steven van Welie en Maria Rosma. Zijn Beusichemse vader   was van 1865 tot 1898 hoofd van de Fransche Jongensschool en later   van de U.L.O. in Culemborg. Gerards moeder overleed in 1885, waarna zijn   vader in 1887 trouwde met de onderwijzeres Geertruida van der Horst. Het gezin woonde op de Ridderstraat 135.
Gerard ging later naar   Nederlands-Indië, waar hij chemisch-technisch adviseur werd op het gebied van de suikerproductie bij de Nederlandsche   Handelsmaatschappij. Hij schreef diverse artikelen over de suikerproductie.
Zijn hobby's waren viool spelen en postzegels verzamelen.
v.l.n.r. Gerard, Truus, Jan en Steven      

Johanna met haar twee kleinzoons in 1941

Gerard trouwde in 1908 in Semarang met Johanna Sigmond en ze kregen vier   kinderen: Gerard, Truus, Steven en Jan.
Het gezin vertrok in 1917 vanuit   Nederlands-Indië naar Zwitserland, waar ze tot vlak voor de oorlog gewoond hebben. Toen in Europa de oorlog dreigde uit te breken   zijn ze, met uitzondering van de jongste zoon Jan, naar Nederlands-Indië teruggegaan.   Ze lieten in 1938 in Malang een huis bouwen, die u hiernaast op de foto in   aanbouw ziet.
Kort na de Nederlandse capitulatie, begon in maart 1942 de gevangenneming cq internering van Nederlandse mannen (en oudere   jongens) in Buitenzorg en omgeving toen prominenten, bestuursambtenaren en   politiefunctionarissen in de Pledang-Gevangenis werden opgesloten. In juli 1943 is het gezin daar geïnterneerd. In maart 1944   is Gerard via kamp   Kedoengbadak   overgebracht naar een "Jappenkamp" in Bandoeng-Tjimahi. Hier werden   alle 1200 mannen en oudere jongens  overgebracht naar het zgn. 4e en 9e Bataljon, één   van de kampen in Tjimahi waar alle Nederlandse burger­mannen en   oudere jongens van geheel Java werden geconcentreerd. Gerard zag kans zijn   viool, waaraan hij zo verknocht was, het kamp binnen te smokkelen. Toen de   kampleiding daarachter kwam, hebben ze hem met zijn eigen viool   doodgeslagen.
 
Graf van Annelies                                                                                   Graf van Gerard jr.
De 5-jarige Annelies, dochtertje van Gerard's zus Truus, overleed   in maart 1945 ook in ditzelfde kamp te Tjimahi. Gerard's oudste zoon Gerard,   kwam in mei 1944 in een kamp nabij Batavia om het leven.
               
          
Klik   hier voor een aflevering van De Oorlog over de oorlog in Indië
 
Klik hier  voor een korte impressie over Jappenkampen uit de serie De Oorlog
Terug naar de inhoud