Dhr. A.G. Sterk - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Ga naar de inhoud

Dhr. A.G. Sterk

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Sterk
Voornamen: Arnoldus Geerlof
Voorletters: A.G.
Beroep: Binnenvaartschipper    
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 19-12-1879
Overlijdensplaats: Hamburg-Neuengamme Stadtkreis Hamburg
Overlijdensdatum; 05-05-1942
Begraafplaats: Nederlands ereveld te Hamburg-Ohlsdorf
Gemeente: Hamburg-Ohlsdorf
Provincie: Stadtkreis Hamburg
Land: Duitsland
Vak: BP 73
Rij: O
Nummer: 21 R
Foto afkomstig van www.ogs.nl
       
De  62-jarige  binnenvaartschipper A.G. Sterk was weduwnaar en had zes kinderen: Speijer, Riek,  Maaike, Arnold, Netty en Lenie. De laatste vier kinderen verbleven, na het  overlijden van hun moeder, jarenlang in  het Culemborgs Weeshuis.
Arnold woonde, samen met zijn zoon Speijer, op  Rijksstraatweg 9 in Culemborg.

Brief van arrestatie

Verslag van de Sicherheits  Dienst 20 augustus 1941
's Morgensvroeg op 25 juni 1941 werd Arnold samen met zijn zoon Speyer en de  kameraden Van Lierop en Eegdeman door de SD gearresteerd. Dit hield verband met  de drie dagen daarvoor uitgebroken oorlog tussen Duitsland en Rusland. In de  weken na de aanval op Rusland werden ruim 600 Nederlandse communisten en  socialisten opgepakt. Als leden van de Communistische partij werden zij als  Staatsvijanden gezien en in Schoorl gevangen gezet. Vanaf 18 augustus 1941, toen  bekend werd dat dit kamp werd opgeheven, werden de meesten overgeplaatst naar  kamp Amersfoort. Hier kwamen de laatsten aan op 26 oktober 1941.
Tenslotte werden vader en zoon Sterk en Henk van Lierop op 13 december 1941 per trein vervoerd naar concentratiekamp
Neuengamme, nabij Hamburg.
In totaal waren er in Neuengamme en zijn buitencommando’s 106.000  gevangenen uit 28 landen. Het werk bestond, buiten de steenfabriek, vooral uit  werkzaamheden voor Walther (pistolen), Borgward (vrachtwagens), Volkswagen, IG Farbe (chemie), Blohm & Vos (scheepswerf), Drager (gasmaskers) en Continental  (vrachtwagenbanden).
Begin mei 1942 lag Arnold met naar alle waarschijnlijkheid  bloedvergiftiging in de ziekenbarak. Op 5 mei 1942 kreeg hij daartegen een injectie  toegediend, die leidde tot zijn dood.
De S.S. voerde selecties uit  onder de zieken, waarbij zwaar zieke, werkonbekwame gevangenen werden uitgezocht  en daarna werden gedood door een injectie in het hart. S.S.-artsen misbruikten  de gevangenen ook voor medische proeven.


Het stoffelijk overschot van Arnold is destijds gecremeerd en   bijgezet op de begraafplaats Ohlsdorf. Na de oorlog is de urn met zijn   asresten overgebracht naar het Nederlands ereveld te Hamburg-Ohlsdorf.
Artikel in de Waarheid van juni 1945
   
  
Twee jaar na hun dood betuigde koningin Wilhelmina haar deelneming met de  dood van vader en zoon Sterk.

Terug naar de inhoud