Hr. J.M. van Laar - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West-Betuwe
Ga naar de inhoud

Hr. J.M. van Laar

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers: > Maurik
Achternaam: Laar
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Jacob Melis
Voorletters: J.M.
Beroep:Technisch ambtenaar, lid verzet
Geboorteplaats: Maurik
Geboortedatum: 06-01-1893
Overlijdensplaats: Maastricht
Overlijdensdatum: 08-08-1944
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats Tussen de Bergen te Roermond
Gemeente: Roermond
Provincie: Limburg
Vak: D
Rij: III
Nummer: 54 
           
De ouders van Jacob Melis   waren Hendrikus van Laar (*11-04-1857 in Leersum,   overleden en begraven op 17-05-1947 in Amerongen).   Hij trouwde in 1886 in Maurik   met Adriana   Cornelia Wtenweerde (*22-09-1849   in Maurik   en overleden   op 08-12-1926 in Heteren).
Kinderen van Hendrikus en Adriana:
 • Jannigje Jacoba,   geboren op 20-06-1887 in Maurik.  Zij trouwde   in Amerongen met Johannes   Knoppers (*1892-1965)
 • Cornelia Gerdina,   geboren op 12-11-1888 in Maurik. Zij trouwde in   Heteren met de scheikundige   Willem Rudolfs (* 1886-1959)
 • Pietje Hendrika,   geboren op 09-08-1890 in Maurik. Pietje is   overleden op 02-02-1891 in Maurik, 5 maanden oud.
 • Jacob   Melis, geboren   6 januari 1893 in Maurik.
 
Jacob ("Jaap") trouwde op 31-jarige leeftijd op 13-11-1924 in Amerongen met Flora van Vliet (*1900-1970). Flora  was geboren in Aarlanderveen, gemeente Alphen aan den Rijn.
Ze kregen samen de volgende kinderen:
 • Flora (*1925-2001),
 • Riek, Adrie (*1929),
 • Koos,
 • Hans,
 • Lies,
 • Leida,
 • Wim (*1939),
 • Ruud,
 • Margriet
 Jacob  van Laar was controleur bij de Plantenziektekundige Dienst Wageningen en  woonachtig in Maasniel, nu gemeente Roermond. Gerard Frints uit Groot Welsden (Zuid-Limburg)  kende Van Laar uit de tijd dat hij als controleur van het productschap  siergewassen bij zijn vader over de vloer kwam. Zijn familie heeft namelijk een  kwekerij. Frints: ,,Direct na de oorlog zat ik op de boomteeltvakschool in  Beesel, midden Limburg.  Fruitsnoeilessen kregen we bij de familie Van Laar  in Maasniel. Bij hun woning stonden hoogstam pruimenbomen van het ras  Washington. Bij Van Laar hadden ze altijd een volle oogst aan die bomen, bij ons  in Groot Welsden lukte dat niet. Enkele jaren geleden heb ik de bijna  uitgestorven Washington opnieuw gekweekt. Nu lukte het wel. Voor mij blijft de  naam Van Laar altijd verbonden met de Washington.''

Aanvankelijk hielp Jacob onderduikers op eigen gelegenheid, later werkte hij  samen met de verzetsgroep Albrecht. Volgens het boek Onze gevallenen in 't  verzet is hij vermoedelijk verraden. Enkele inwoners uit Roermond, die de oorlog  hebben meegemaakt, zijn ervan overtuigd dat Van Laar is aangebracht door een  NSB'er. Op 29 juli 1944 hield de Sipo(=Sicherheitspolizei)-Maastricht, vergezeld  door G. Holla en de politiebeambten A. Roselle en G. Verheesen, een razzia in  Maasniel. Acht personen werden werden van hun bed gelicht en overgebracht naar  het huis van bewaring in Maastricht, twee personen werden uit hun woning gezet.  Met bruut geweld en intensieve verhoren hoopte de Sipo meer aan de weet te komen  over de plaatselijke illegaliteit. Noch de huiszoekingen noch de verhoren  leverden iets op. De meeste arrestanten kwamen na enige tijd weer vrij. Twee  personen zaten begin september nog steeds vast in Maastricht. Zij werden bij de  overval op het Huis van Bewaring bevrijd. De derde arrestant, de 51-jarige Jaap  van Laar, was op 8 augustus 1944 in dezelfde gevangenis aan een hartstilstand  overleden. (Bron: www.maasniet.nl/wo2)
De zoons zijn in het bezit van een handgeschreven brief die medegevangenen  naar hun moeder stuurden om haar te condoleren met het verlies. Uit deze  condoleancebrief blijkt dat de bewaarders M. Scholberg, J. Custers en G.  Timmermans heten. Namen van medegevangenen zijn G. Euckvoort uit Sevenum, G.  Freulings uit Sittard, Fr. Mayer uit Spekholzerheide, J. Zoethout uit Heerlen,  F. van der Zander uit Schinveld, F. Maas uit Maasniel, A. Schram uit Heerlen, J.  Tholen uit Urmond en J. Mol uit Heerlen. Dit zijn volgens de zoons Adrie en Wim  waarschijnlijk ook mensen uit het verzet.


Bron:www.maasniel.nl
Terug naar de inhoud