Mevr. M van Weelden-Sloot - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Mevr. M van Weelden-Sloot

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Est
Achternaam: Weelden- Sloot
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Maria Anna
Voorletters: M A
Geboorteplaats: Erichem
Geboortedatum: 12-09-1910
Overlijdensplaats: Est
Overlijdensdatum: 17-09-1944
Begraafplaats: Est
Vak:
Rij:               ONBEKEND
Nummer:

De ouders van Maria "Marie" waren Petrus Cornelis Sloot (*1886) en Maria Janna van Rekum (1887-1942).


Marie en Dirk (foto: C. Jonkers-van Weelden)

Marie kreeg in 1930 al een kind, Petrus Cornelis (1930-1931). Ze trouwde op 19 oktober 1933 in Zoelen met landbouwer Dirk van Weelden (1909-1976) en kregen samen de volgende kinderen:
  • Aart Cornelis (1934-1944)
  • Petrus Cornelis (1935-1935)
  • Maria Cornelia (*1936)
  • Corrie (*1938)
  • Pieta (*1940)


Net voorbij het kerkhof aan de Esterweg, richting Opijnen, stonden tot in de oorlogsjaren drie huisjes. Bij De Wolf, op het land aan de Meterse Markt, stond Duitse luchtafweergeschut opgesteld. Dit lag ongeveer tussen de kerktoren van Est en van Meteren. Daar de luchtlanding bij Arnhem was begonnen, stond dit geschut de overtrekkende luchtlandingstroepen in de weg. Op zondagmorgen 17 september 1944 om elf uur werden deze huisjes per vergissing door Engelse jagers met meer dan honderd brisantbommen bestookt. De aanval was bedoeld om het Duitse luchtafweergeschut uit te schakelen en waarschijnlijk is door een zeer pijnlijke vergissing van de piloten en/of de legerleiding de kerktoren van Opijnen verwisseld met die van Meteren. Het geschut werd de volgende dag bij een tweede aanval voor het grootste gedeelte vernield.


In het laatste huisje vanaf Est richting Opijnen (zie foto hierboven) woonde toen Dirk van Weelden. Hij was in de tuin aan het werk en werd bij de luchtaanval zwaargewond en verloor een been. Zijn vrouw Marie Sloot was het eten aan het bereiden en hun zoontje Aart was in huis aan het spelen. Beiden verloren het leven. Dochter Corrie werd door buurtgenoten onder het puin vandaan gehaald en raakte gewond aan haar hoofd.

In het middelste huisje woonde de familie Dordmond. Toen hun dochter Dien, die iets verderop woonde, op die bewuste morgen merkte dat het Duitse luchtafweer heel actief was en er heel veel luchtverkeer was, leek het haar en haar man Barend een goed idee om hun twee kinderen naar hun oma te sturen. Hand in hand liep Wilhelmina met haar jongere zusje Marietje daar naartoe. Ze waren nauwelijks daar of de hel brak los en de grootmoeder gaf de kinderen het advies om met de rug naar de muur van de woning te gaan staan. Marietje kreeg een bomscherf in haar buik. Een van de buurtgenoten heeft het zwaargewonde meisje in een kruiwagen gelegd en zo teruggebracht naar haar ouders. Daar is ze kort daarop overleden.

In het eerste huis woonde Gerrit van Empel. Zijn vrouw Drika van Tussenbroek en hun zoontje Adri kwamen ook om het leven.  
Terug naar de inhoud