J.B. Meerssman - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

J.B. Meerssman

Gemeente Buren > Gesn. Indiëgangers
Achternaam: Meerssman
Voornamen: Jean Baptiste
Voorletters: J.B.
Rang: Sld.3-4-9 RI
Mil. onderdeel: KL.
Geboorteplaats: Maurik
Geboortedatum: 02-09-1928
Overlijdensplaats: Solo, Militair hospitaal
Overlijdensdatum: 07-01-1949
Begraafplaats: Nederlands ereveld Candi te Semarang GemeenteSemarang
Land: Indonesië
Vak: A
Nummer: 38


De ouders van Jean waren bierbottelaar en frisdrankhandelaar Hendrik Meerssman  en Catharina W.M. Ekkelboom. Ze waren woonachtig op De Dries 1 in Maurik en kregen drie  kinderen: Frieda (1925), Jean Baptiste (1928) en Ivo (1933). Het was de  bedoeling dat Jean het bedrijf van zijn vader zou overnemen. Hij had daarvoor de ULO in Tiel, met middenstandsdiploma, met goed gevolg afgesloten.


Hier rijdt Jean met vrienden door Maurik


Hier wordt de zwaargewonde Jean afgevoerd

Jean ("Broer") was dienstplichtig soldaat en kreeg zijn opleiding op de  Ernst Casimirkazerne in Roermond. Hij werd in september 1948 met de ms. Johan  van Oldenbarnevelt naar Nederlands-Indië gestuurd. Jean werd daar gelegerd in een kazerne te Semarang. Hier kwam hij met zijn legeronderdeel (3e  compagnie / 4e bataljon / 9e regiment infanterie) op 28 december 1948 in actie op een  suikerfabriek in Bedji, 50 km van Djokjakarta.

Tijdens  deze gevechten sneuvelde om 9 uur 's morgens eerst zijn collega Jan Bos en even  later werd Jean tijdens schermutselingen met de N.T.I. in zijn lever geraakt. Onder hevig vuur werd  Jean op een geïmproviseerde draagbaar naar het dichtstbijzijnde stadje Klaten  gedragen. Van hieruit werd hij op een open vrachtwagen naar Soerakarta, ook wel Solo genoemd,  naar een militair ziekenhuis gebracht. Hier overleed hij op 7 januari 1949 en  werd  begraven op het Nederlands  ereveld Candi te Semarang.
De burgemeester en dominee van Maurik brachten de onheilstijding reeds de  volgende morgen over aan zijn ouders. Zij kregen later van het ministerie van Defensie ook nog een doos  toegestuurd met daarin zijn persoonlijke bezittingen w.o.: zeep, brieven  van het thuisfront en een beschadigde foto van een meisje waar hij omgang mee had in Maasbracht.
 

Uit de Nieuwe Tielse Courant  13 januari 1949
 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu