Dhr. W. van der Heijden - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. W. van der Heijden

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers > Erichem
Achternaam: Heijden
Tussenvoegsels: van der
Voornamen: Willem
Voorletters: W
Beroep: Groentenkoopman
Geboorteplaats: Erichem, gemeente Buren
Geboortedatum: 04-01-1901
Overlijdensplaats: Erichem
Overlijdensdatum: 20-03-1945
Begraafplaats: NH-begraafplaats in Erichem
Vak:
Rij:
Nummer:

Het ouderlijk huis van Willem in Erichem, rechts de achtertuin waar vroeger een schuur stond

De ouders van Willem waren de Erichemse arbeider Hendrik Marinus van der Heijden (1872-1946) en de uit Zoelen afkomstige Wilhelmina Bardina Loeff (1873-1938). Ze kregen op de Zandweg 25 in Erichem samen negen kinderen:
Gerdina Cornelia (*1897)
Wilhelmina (*1899), geestelijk gehandicapt
Willem (1901-1945),
Hendrika (*1902),  getr. met Teunis de Blank
Elisabeth Gerdina  "Bets" (*1904), getr. met Pieter Acquoy
Hendrik Marinus (*1906),
Hendrikus "Drikus" Albertus Johannes (*1909),
Janna Bardina (*1910), getr. met Leon Michielsen
Cornelia Pieternella (1912-1925)

Willem van der Heijden (Bron: A Baggerman)

Willem was in 1932 in Rijswijk getrouwd met Bastiana de Wit (1905-1969) uit Rijswijk, gemeente Maurik. Zij kregen omstreeks 1936 samen een dochter Wilhelmina "Wil".
Bastiana was rond 1930 nog dienstbode bij hoofdonderwijzer Van Wagensveld in Rijswijk, wiens zoon in de oorlog aan de Birmaspoorweg is omgekomen.
Willem was boerenzoon, maar vertrok richting Wageningen waar zijn broer Drikus een slagerij had op de Veerstraat 10. Zijn andere broer Hendrik was slager in Rhenen.
Willem had op de Hoogstraat 200 in Wageningen een goed lopende groentenzaak, maar vanwege de gevechten die plaatsvonden i.v.m. de operatie Market-Garden, evacueerde hij met zijn gezin in september 1944 naar Erichem. Zijn broer Drikus volgde hem en kon met zijn gezin terecht bij zijn ouders op zolder. Willem kwam in zijn vroegere geboortedorp bij zijn zus Gerdina en haar gezin terecht. Zij was getrouwd met de plaatselijk smid Anton Baggerman.

Op 20 maart 1945 werd Kapel-Avezaath en Erichem uit het Land van Maas en Waal, in de buurt van Wamel, met granaten beschoten door de geallieerden. Om halftien 's morgens was het nog steeds onrustig en Willem wilde naar de schuur lopen achter het huis. Zijn vrouw riep hem nog na: "Wim kom naar binnen!", maar op datzelfde moment ontplofte er een granaat en werd hij door een scherf geraakt, onderin één van zijn longen. Hij liep nog enkele meters door, viel voorover en stierf in het bijzijn van zijn vrouw en andere familieleden. Het wrange was dat hij in het huis waar hij was geboren, ook was overleden.

Willem werd in Erichem onder enorme belangstelling op de NH-begraafplaats in Erichem begraven. Onder hen waren ca. 100 evacuees uit Ochten, Echteld en IJzendoorn, die in de winter van 1944 naar Erichem waren gekomen. Als dank schonken ze in 1948 een fraai gebrandschilderd raam aan de NH- St. Joriskerk van dit dorp. Het ontwerp  en de maker is glasschilder N. Schier uit Haarlem. Uitgebeeld is een groep oorlogsvluchtelingen, die een stad aan een rivier verlaten hebben, die door vliegtuigen in brand is geschoten. Op het raam zie je één van de zeven werken van bamhartigheid: De gasten herbergen. Erboven staat: ‘Wereldbrand 1940 –1945’.


Bron: Teisterbander 14 april 1945

Bastiana en Wil keerden na de oorlog terug naar Wageningen, maar van hun groentewinkel was slechts een ruïne over. Toch heeft Bastina kans gezien alles weer op te bouwen.


Hier zien we Anton Baggerman achterop de ezel met voor hem Wil van der Heijden, het dochtertje van Willem (Bron A. Baggerman)
Terug naar de inhoud