Dhr. H.L. Koster - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dhr. H.L. Koster

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Koster
Voornamen: Hermanus Lambertus
Voorletters: H.L.
Rang: Schipper
Mil. onderdeel: KM. 
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 22-04-1902
Overlijdensplaats: Melbourne, Victoria
Overlijdensdatum: 14-01-1945
Begraafplaats: Melbourne, Springvale War Cemetery te Springvale
Gemeente: Springvale
Provincie: Victoria
Land: Australië
Vak: IN 
Rij: C 
Nummer: 5     
De Korte Meent
Herman's vader was de in Utrecht geboren kleermaker Herman Koster. Hij trouwde in mei 1902 in Culemborg met de uit Lienden afkomstige Theodora de Kroon. Herman was toen al geboren. Ze woonden toen op de Westerwal. In 1903 vertrok het gezin naar Utrecht om vervolgens in 1905 in Tiel neer te strijken. In maart 1910 kreeg Herman een baan als kleermaker bij de marine in Vlissingen.
Zijn vader overleed in 1919 in Soest, maar woonde officieel nog in Vlissingen. Theodora vertrok in januari 1921 met haar kinderen naar Culemborg en woonde hier op de Korte Meent 13. Zijn twee jaar jongere zuster Johanna overleed enkele maanden later op 17-jarige leeftijd in mei 1921 in Culemborg.
In maart 1922 werd Herman jr. hier voor dienst opgeroepen en tekende in september van dat jaar al voor drie jaar als matroos bij de grote vaart en verhuisde in juli 1923 weer van Culemborg naar Vlissingen. Vermoedelijk woonde hier nog familie of kennissen van zijn vader, want hij woonde hier op verschillende adressen. Herman trouwde hier ook op 3 augustus 1923 met de uit Vlissingen afkomstige en een jaar oudere Johanna Zonneveld. Op 18 december 1923 werd in Utrecht hun zoon Hermanus Lambertus Koster geboren. Deze zoon trouwde in Rotterdam in 1949 met C. Groenewegen. Hij was stoker/machinist van beroep en werkte bij het loodswezen.

Dit is een overzicht van de carrière van Herman Koster
In september 1937 slaagde Herman voor zijn schippersdiploma en diende hij een verzoek in om naar de tropen te mogen worden uitgezonden. Dat verzoek werd toen nog niet ingewilligd.
Toen in mei 1940 de oorlog uitbrak, week de marine uit naar Engeland. In oktober 1941 werd hij daar voorgedragen als schipper. Die functie heeft hij maar kort kunnen uitvoeren, want in juli 1942 werd hij afgekeurd voor de tropen en deed hij geen dienst meer op de HM Colombia.
In september 1942 kwam hij in Melbourne (Aus) aan en werkte hier bij de zgn. Queens mansions. In juli 1943 werd Herman eervol ontslagen vanwege "ongeschiktheid voor de waarneming van den dienst, tengevolge van lichaamsgebreken." Hij werd daarna als burger tewerkgesteld op het hoofdkwartier in Melbourne voor het bijwerken van zeekaarten.
In januari 1945 is Herman overleden aan de gevolgen van malaria in
het Heidelberg Military Hospitaal in Victoria en begraven op het oorlogskerkhof te Melbourne.
Zijn vrouw Johanna is op 95-jarige leeftijd in 1997 in Meppel overleden.

 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu