Mevr. M.H. Bonhof - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mevr. M.H. Bonhof

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Bonhof-van Heusden
Voornamen: Maria Hendrika
Voorletters: M.H.
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 09-01-1894
Overlijdensplaats: Rijswijk (GLD)
Overlijdensdatum: 14 mei 1940
Begraafplaats: Oud Nederlands-Hervormde
Gemeente: Culemborg     

Op 14 mei 1940 werden alle inwoners uit Culemborg, op gezag van Burgemeester Keestra, geëvacueerd uit angst dat de spoorbrug zou worden opgeblazen. Velen vluchtten te voet of met kar en kinderwagen richting Beusichem, Zoelmond en Ravenswaay. Daar verspreidde men zich over huizen, boerderijen, schuren en in de kerk.
Enkele Culemborgers wilden echter evacueren naar familieleden in het nabij gelegen Rijswijk. Kolenboer Bonhof -Muller uit de Zandstraat in Culemborg beschikte over een open vrachtauto. Deze werd geladen met Culemborgers die naar Rijswijk wilden vluchten.


De route van de vrachtauto komende van Ravenswaay.

De in april 1940 geopende brug over het A'dam-Rijnkanaal bij Rijswijk.
Op deze plaats op de Veldweg(nu Maatsteeg) keerde de vrachtauto. Op de achtergrond is de sluis te zien.
  
Deze wilgeboom toont nog immer de sporen van de beschieting.            
 De bewuste boerderij aan de Veldweg.
Nabij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Ravenswaay, werden ze plotseling beschoten door Duitse militairen, die zich ophielden aan de Rijswijkse kant van deze brug  Zij vermoedden waarschijnlijk dat Nederlandse soldaten zich tussen de vluchtelingen en hun bagage hadden verborgen, met het doel deze brug op te blazen. De vrachtwagen werd ogenblikkelijk met mitrailleurs onder vuur genomen en vluchtte weer het Rijswijkse Veld in. Op de Veldweg, nabij de boerderij van Van Malsen keerde de vrachtauto, waarschijnlijk vanwege de beschietingen. Twee oude wilgenbomen op die plaats tonen nog immer de sporen daarvan. De vrachtwagen zette toen koers naar de de andere kant. Bij een boerderij op het einde van deze doodlopende weg, werden de evacués uitgeladen. Behalve drie gewonden, bleek dat Marie Bonhof, wonende aan de Oude Vismarkt 16 in Culemborg, door een salvo van een Duits machinegeweer dodelijk gewond was geraakt. De destijds 12-jarige zoon Willem Bonhof was al in de boerderij, toen hij het nieuws hoorde over zijn moeder. Hij was op dat moment wees, omdat zijn vader, die directeur van de Posterijen in Culemborg was, een jaar daarvoor plotseling was overleden.

Vader Bonhof met Hannie en Wim in 1932 op bezoek bij fam. Van Deutekom in Zoelmond 

Overlijdensadvertentie in de Culemborgse Courant 
 van de kinderen Hannie en Wim

 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu