Mevr. M.H. Bonhof - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Mevr. M.H. Bonhof

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Bonhof-van Heusden
Voornamen: Maria Hendrika
Voorletters: M.H.
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 09-01-1894
Overlijdensplaats: Rijswijk (GLD)
Overlijdensdatum: 14 mei 1940
Begraafplaats: Oud Nederlands-Hervormde
Gemeente: Culemborg     

Op 14 mei  1940 werden alle inwoners uit Culemborg, op gezag van Burgemeester Keestra, geëvacueerd uit angst dat de spoorbrug zou worden  opgeblazen. Velen vluchtten te voet of met kar en kinderwagen richting  Beusichem, Zoelmond en Ravenswaay. Daar verspreidde men zich over huizen, boerderijen, schuren en in de  kerk.
Enkele Culemborgers wilden echter evacueren naar familieleden in het nabij  gelegen Rijswijk. Kolenboer Bonhof  -Muller uit de Zandstraat in Culemborg beschikte over een open vrachtauto. Deze  werd geladen met Culemborgers die naar Rijswijk  wilden vluchten.


De route van de vrachtauto komende van Ravenswaay.

De in april 1940 geopende brug over het A'dam-Rijnkanaal bij  Rijswijk.
Op deze plaats op de  Veldweg(nu Maatsteeg) keerde de vrachtauto. Op de achtergrond is de sluis te  zien.
 
Deze wilgeboom toont nog immer de sporen van de beschieting.            
De bewuste boerderij aan de Veldweg.
Nabij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Ravenswaay,  werden ze plotseling beschoten  door  Duitse militairen, die zich ophielden aan de Rijswijkse kant van deze brug  Zij vermoedden  waarschijnlijk dat Nederlandse soldaten zich tussen de  vluchtelingen en hun bagage hadden verborgen, met het doel deze brug op te  blazen. De vrachtwagen werd ogenblikkelijk met mitrailleurs onder vuur genomen  en vluchtte weer het Rijswijkse Veld in. Op de Veldweg, nabij de boerderij van  Van Malsen keerde de vrachtauto, waarschijnlijk vanwege de beschietingen. Twee  oude wilgenbomen op die plaats tonen nog immer de sporen daarvan. De vrachtwagen  zette toen koers naar de de andere kant. Bij een boerderij op het einde van deze  doodlopende weg, werden de evacués  uitgeladen. Behalve drie gewonden, bleek dat  Marie Bonhof, wonende aan de  Oude Vismarkt 16 in Culemborg, door een salvo van een Duits machinegeweer dodelijk gewond was geraakt. De destijds  12-jarige zoon Willem Bonhof was al in de boerderij, toen hij het nieuws hoorde  over zijn moeder. Hij was op dat moment wees, omdat zijn vader, die directeur van  de Posterijen in Culemborg was, een jaar daarvoor plotseling was overleden.

Vader Bonhof met Hannie en Wim in 1932 op bezoek bij fam. Van Deutekom in Zoelmond

Overlijdensadvertentie in de Culemborgse Courant  
 van de kinderen Hannie en Wim

Terug naar de inhoud