T.J. van Everdinck - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

T.J. van Everdinck

Gemeente Culemborg > Gesn. Indiëgangers
Achternaam: Everdinck
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Thomas Johannes
Voorletters: T.J.
Rang: Sld.1-5 RI
Mil. onderdeel: KL.
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 24-01-1926
Overlijdensplaats: Bandung
Overlijdensdatum: 14-07-1946
Begraafplaats: Nederlands ereveld   Pandu
Gemeente: Bandung
Land: Indonesië
Vak: II
Nummer: 429

Bron graf: OGS
De ouders van Thomas ("Joop" of "Jo") waren politieagent Gerardus van Everdinck (*1890) en Maria Catharina Krijgsman (*1889). Ze trouwden in 1916 in Den Haag en woonden aan de Westersingel 26 in Culemborg. Ze kregen de volgende kinderen:
Hendrikus (*1917)
Neeltje (1918-1936)
Petronella Gerarda (1921-1923)
Petronella Gerada  "Nel (*1924)
Thomas  Johannes (1926-1946)
Casparus Frederikus (*1931)

Hij maakte deel uit van de 1-5 R.I. Deze was, zoals veel O.V.W.-bataljons, voortgekomen uit de illegaliteit  vnl. uit de provincie Utrecht, waardoor dit  onderdeel de bijnaam kreeg 'Utrechts Bataljon" Maar het aantal benodigde militairen van 800 werd niet bereikt en tenslotte werd de zgn. Betuwe Compagnie ('de kersenplukkers') uit Gelderland gestrikt om het te completeren. Joop maakte, als oorlogsvrijwilliger, van laatstgenoemde groep ook deel uit, evenals 57 andere Culemborgers. Klik hier voor foto's van enkelen. Hij meldde zich op 15 september 1945 te Wezep, alwaar het  bataljon 1-5 R.I. werd opgericht. Kort daarna volgde een korte opleiding in het Zuid-Engelse East Hampstead Park.
Begin november 1945 vertrok hij aan  boord van de Johan van Oldenbarnevelt richting Indië. Eind december 1945 kwam hij aan in het  Tiger Lane Camp in de binnenlanden van Malakka, alwaar hij weer een korte cursus kreeg.



Malakka, Jo vooraan voor zijn tent, februari 1946

Malakka, Camp Tigerlane, maart 1946, Jo staat links

Begin april  1946 arriveerde Joop in Tandjong Priok op Java.
Op dit bidprentje staat een verkeerde geboortedatum van Thomas

Embleem van de Boeaja's
Tot op Malakka voerde het bataljon geen embleem, totdat er sprake was dat het te Soerabaja zou worden ingezet (de krokodillenstad). Het bataljon koos daarom de krokodil als embleem en noemde zichzelf de Boeaja's. De krokodil of boeaja is het symbool van stoutmoedigheid; in de Indische betekenis ook wel een deugniet, die je goed in de gaten moet houden.
Begin juni 1946 kreeg hij tyfus en belandde in het Julianaziekenhuis in Bandung, waar hij op 14 juli in het bijzijn van zijn vriend en stadgenoot Bert Brouwer overleed.

Het eerste graf van Jo op het militaire kerkhof in Bandoeng. Later is hij herbegraven op de Nederlandse erebegraafplaats Pandu in Bandoeng.

Bron: Google Maps
Terug naar de inhoud