T.J. van Everdinck - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

T.J. van Everdinck

Gemeente Culemborg > Gesn. Indiëgangers
Achternaam: Everdinck
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Thomas Johannes
Voorletters: T.J.
Rang: Sld.1-5 RI
Mil. onderdeel: KL.
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 24-01-1926
Overlijdensplaats: Bandung
Overlijdensdatum: 14-07-1946
Begraafplaats: Nederlands ereveld Pandu
Gemeente: Bandung 
Land: Indonesië
Vak: II 
Nummer: 429
Thomas ("Joop") was de zoon van politieagent Gerard van Everdinck en Maria Krijgsman en woonde aan de Westersingel 26. Joop had een zus Nel en twee broers: Hennie en Casper. Hij heeft nog twee zussen gehad, maar die waren al op jonge leeftijd overleden.
Hij maakte deel uit van de 1-5 R.I. Deze was, zoals veel O.V.W.-bataljons, voortgekomen uit de illegaliteit vnl. uit de provincie Utrecht, waardoor dit onderdeel de bijnaam kreeg 'Utrechts Bataljon" Maar het aantal benodigde militairen van 800 werd niet bereikt en tenslotte werd de zgn. Betuwe Compagnie ('de kersenplukkers') uit Gelderland gestrikt om het te completeren. Joop maakte, als oorlogsvrijwilliger, van laatstgenoemde groep ook deel uit, evenals 57 andere Culemborgers. Klik hier voor foto's van enkelen. Hij meldde zich op 15 september 1945 te Wezep, alwaar het bataljon 1-5 R.I. werd opgericht. Kort daarna volgde een korte opleiding in het Zuid-Engelse East Hampstead Park.
Begin november 1945 vertrok hij aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt richting Indië. Eind  december 1945 kwam hij aan in het Tiger Lane Camp in de binnenlanden van Malakka, alwaar hij weer een korte cursus kreeg.  Malakka, Jo vooraan voor zijn tent, februari 1946

 Malakka, Camp Tigerlane, maart 1946, Jo staat links

Begin april 1946 arriveerde Joop in Tandjong Priok op Java.
Op dit bidprentje staat een verkeerde geboortedatum van Thomas

Embleem van de Boeaja's
Tot op Malakka voerde het bataljon geen embleem, totdat er sprake was dat het te Soerabaja zou worden ingezet (de krokodillenstad). Het bataljon koos daarom de krokodil als embleem en noemde zichzelf de Boeaja's. De krokodil of boeaja is het symbool van stoutmoedigheid; in de Indische betekenis ook wel een deugniet die je goed in de gaten moet houden.
  
Begin juni 1946 kreeg hij tyfus en belandde in het Julianaziekenhuis in Bandung, waar hij op 14 juli in het bijzijn van zijn vriend en stadgenoot Bert Brouwer overleed.

Het eerste graf van Jo op het militaire kerkhof in Bandoeng. Later is hij herbegraven op de Nederlandse erebegraafplaats Pandu in Bandoeng.
 
 
Bron: Google Maps
 
Terug naar de inhoud