Dhr. M. Lacet - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. M. Lacet

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Ophemert
Achternaam: Lacet
Voornamen: Marienus
Voorletters: M
Beroep: landbouwer
Geboorteplaats: Ophemert
Geboortedatum: 13-05-
1900
Overlijdensplaats: Ophemert
Overlijdensdatum: 24-11-1944
Begraafplaats: Algemene begraafplaats
Gemeente: Ophemert
Nummer: 426

Zoals op nevenstaande foto duidelijk te zien is, verkeert de grafsteen van Marienus in zeer slechte staat. Volgens familieleden van hem is enkele jaren geleden, door een machine van het toenmalige onderhoudspersoneel van de firma Flora Nova, de steen per ongeluk zwaar beschadigd. Het was oorspronkelijk een staande grafsteen.

De ouders van Marienus waren kleermaker Teunis Lacet (*1864) en Maria van Mameren (*1867-1924). Ze trouwden in 1892 in Zoelen en kregen de volgende kinderen:
 • Teuntje (1893-1960,) getrouwd met Albert van Hattum (1888-1964)
 • Gerrit Jan (1894- Lith 1985), getrouwd met Pieta Maria Romeijn
 • Pietje (*1895), getrouwd met Gijsbert Ousen
 • Elderik (1897-1981), getrouwd met Neeltje van Yperen
 • Cornelis (1899-1989), getrouwd met Geurtje van den Oever
 • Marienus (1900-1944)
 • Gerrit Jan Pietje (*1901)
 • Janna Barendina (*1902), getrouwd met G. van Ooijen
 • Teunis (*1906)
 • Jan Hendrik (*1909), getrouwd met Aartje van Zijderveld


  Marienus op de tweede rij van boven links en schuin voor hem zijn vader Teunis (Bron RAR in Tiel)

       Elderik bij zijn rouwkoets  (Bron RAR in Tiel)                                    Smederij Van Heun in Ophemert  (Bron RAR in Tiel)

  Marienus was een vrijgezelle landbouwer en woonde in bij zijn broer Elderik op de Goossen Janssenstraat in Ophemert. In het begin van de dertiger jaren kochten de broers Elderik en Marienus Lacet een lijkkoets in Tiel. Dat was heel bijzonder, want voor die tijd werd er altijd begraven met paard en boerenkar. Het maken van lijkkisten en het kisten van de overledenen behoorden ook tot hun vak. De kosten om begraven te worden per lijkkoets bedroegen F12,50 en daarbij kwamen ook nog de kosten van het kisten, het graf, het doodskleed en de baar.


  Hier zien we Marienus op de bok tijdens het Oranjefeest van 1938. Aan de andere kant van de kar stond het opschrift: "Wil men goede brandewijn, dan moet men in de Tavenu maar zijn."
  (Bron RAR in Tiel)  


  In de weekenden was Marienus vaak te vinden in de Tavenu, het ontspanningsgebouw van het dorp. Hier vonden uitvoeringen plaats en er stond ook een biljart.
  Op 12 december 1944 ging hij op weg naar het onderkomen van de Ortscommandant, om te vragen of hij zijn beesten weer terug mocht brengen naar zijn eigen stal. Toen hij
  ter hoogte was van smederij/benzinestation van Van Heun,
  vond er een geallieerde beschieting plaats uit de richting van Wamel, aan de overzijde van de Waal. Hij werd door dorpsgenoten midden op straat gevonden. Niemand had het zien gebeuren, want veel dorpsgenoten waren op dat moment bij een noodslachting bij slagerij Overeem. Er was weer vlees afkomstig van door beschietingen omgekomen koeien.
  Een bomscherf had hem bij zijn slaap getroffen en aan de gevolgen daarvan is hij overleden. Zijn zus zei later nog: "En hij had ook nog z'n goeie jas aan".

Bron: Teisterbander 3 dec.1944

Terug naar de inhoud