Mevr. R.M.C. van Dooijeweert - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mevr. R.M.C. van Dooijeweert

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Est
Achternaam: Dooijeweert
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Ruth, Maria, Cornelia
Voorletters: R M C
Beroep:
Geboorteplaats: Est
Geboortedatum: 19-05-1933
Overlijdensplaats: Est
Overlijdensdatum: 17-09-1944
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats
Gemeente: Est
Vak:
Rij:
Nummer:
Het gezin van Dooijeweerd in 1943

De ouders van Rutje waren landbouwer Barend van Dooijeweert (1903-1986) en Gerdina "Dien" Dordmond (*1908-1985) beiden uit Est. Ze kregen de volgende kinderen:

  • Wilhelmina "Willy" Gijsberta (1931-2017), die trouwde met Hendrik Jan van Est
  • Rutje Maria Cornelia "Marietje" (1933-1944)
  • Barend (1942-1973)
  • Rutje Maria Cornelia (1948-1986)


 
Net voorbij het kerkhof aan de Esterweg, richting Opijnen, stonden tot in de oorlogsjaren drie huisjes. Bij De Wolf, op het land aan de Meterse Markt, stond Duitse luchtafweergeschut opgesteld. Dit lag ongeveer tussen de kerktoren van Est en van Meteren. Daar de luchtlanding bij Arnhem (zgn. Operatie Market-Garden) was begonnen, stond dit geschut de overtrekkende luchtlandingstroepen in de weg. Op zondagmorgen 17 september 1944 om elf uur 's morgens werden deze huisjes per vergissing door Engelse jagers met meer dan honderd brisantbommen bestookt. De aanval was bedoeld om het Duitse luchtafweergeschut uit te schakelen en waarschijnlijk is door een zeer pijnlijke vergissing van de piloten en/of de legerleiding de kerktoren van Opijnen verwisseld met die van Meteren. Het geschut werd de volgende dag bij een tweede aanval voor het grootste gedeelte wel vernield.


Een familiefoto uit 1942 toont nog een gedeelte van de voorzijde van het huisfamilie Dordmond
Dit was de schuur achter het huis van de familie Dordmond. Op de foto kruidenier Kees van Oort uit Meteren

In het middelste huisje woonde de familie Dordmond. Toen hun dochter Dien, die iets verderop woonde, op die bewuste morgen merkte dat het Duitse luchtafweer heel actief was en er heel veel luchtverkeer was, leek het haar en haar man Barend een goed idee om hun twee kinderen naar hun oma te sturen. Hand in hand liep Willy met haar jongere zusje Marietje daar naartoe. Ze waren nauwelijks daar of de hel brak los en de grootmoeder gaf de kinderen het advies om met de rug naar de muur van de woning te gaan staan. Marietje kreeg een bomscherf in haar buik. Volgens haar buurmeisje Corrie van Weelden schreeuwde ze: "Ik ga dood, ik ga dood!" Buurtgenoten depten met doeken haar bloedende buikwond en vervolgens legden zij het zwaargewonde meisje in een kruiwagen en brachten ze naar haar ouders. Daar is ze kort daarop overleden.


Marietje in 1943


Marietje schreef in 1941 een versje in het poeziealbum van Willy


In het eerste huis woonde Gerrit van Empel. Zijn vrouw Drika van Tussenbroek en hun zoontje Adri kwamen ook bij dit bombardement om het leven.  

In het laatste huisje vanaf Est (zie foto hierboven) woonde toen Dirk van Weelden. Hij werd zwaargewond bij de aanval en zijn vrouw Marie Sloot en hun zoontje Aart verloren het leven.
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu