Echtpaar P. Bosschaart - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Echtpaar P. Bosschaart

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Bosschaart
Voornamen: Pieter, Gerard
Voorletters P.G.
Beroep: Sigarenkistenmaker
Geboorteplaats: Zoelmond
Geboortedatum: 26-08-1909
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 14-05-1940
Begraafplaats: Gemeente Culemborg
Vak: Oude Nederlands Hervormde gedeelte
Graf is 'gevlakt'  
  Achternaam: Bosschaart-den Boef
Voornamen: Anthonia, Zwaantje
Voorletters: A.Z.
Beroep:
Geboorteplaats: Leerdam
Geboortedatum: 06-07-1916
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 14-05-1940
Begraafplaats: Gemeente Culemborg
Vak: Oude Nederlands Hervormde gedeelte
Graf is 'gevlakt'      

Het oorlogsgraf van het echtpaar Bosschaart  is in 2005 vlak gemaakt. De buxushaag is daarbij ook verwijderd. De stoffelijke  resten liggen nog wel in het graf. Een naamplaatje geeft de exacte plaats aan.
Hopelijk zal de Oorlogsgravenstichting hier in de nabije toekomst alsnog een  officieel oorlogsgraf plaatsen.
De ouders van Pieter waren de uit Zoelmond afkomstige Johannes Bosschaart (1872-1943) en Margaretha Gijsberta Laperre (1881-1943). Zij trouwden in 1909 in Beusichem en kregen drie kinderen. De jongste was Pieter en hij trouwde met Anthonia Zwaantje den Boef (1916-1940) uit Leerdam.

Op dinsdagmiddag 14 mei rond vier uur ontploften kort na elkaar twee granaten in het Havendijkkwartier.  Deze waren afkomstig van Duitse artillerie die stond opgesteld aan de  overzijde van het Beusichemse veer. Zij probeerden Fort Everdingen te raken. Een  granaat sloeg in naast café Lachniet aan de Havendijk. De ander op een huis  Achter de Vismarkt (zie foto) dat werd bewoond door de familie Bosschaart.
Piet stond samen met zijn vijfjarige zoon Joop op dat moment  in de voordeuropening van hun huis te kijken naar overvliegende Duitse vliegtuigen. Een granaat kwam ook op hun huis terecht. Piet werd dodelijk getroffen door de schervenregen, maar de kleinere Joop raakte  slechts lichtgewond. De vrouw van Piet, lag boven te rusten in het kraambed. Zij raakte ernstig gewoond en riep minutenlang om hulp. Toen hulpverleners haar eindelijk konden bereiken bleek ze te zijn doodgebloed. De wieg van haar zes dagen oude baby Anthonia Zwaantje was door de  luchtdruk omgevallen en hierdoor overleefde zij de explosie. De granaatscherven  zaten in de onderzijde van het matrasje.

Joop is liefdevol opgevangen door zijn opa en oma in Culemborg en Zwaantje, die enkele jaren later kinderverlamming kreeg, ging naar haar oma in Leerdam.

Piet links vooraan in het 3e elftal van Vriendenschaar in 1933

Aankondiging  in de CC mei 1940                        Aankondiging  geboorte van Zwaantje

Terug naar de inhoud