Hr. J.P. van Mourik - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Hr. J.P. van Mourik

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers > Zoelmond
Achternaam: Mourik
Voorvoegsel: van
Voornamen: Johan Pieter
Voorletters: J.P.
Beroep: Monteur
Geboorteplaats: Zoelmond
Geboortedatum: 26-02-1920
Overlijdensplaats: Amersfoort
Overlijdensdatum: 30-04-1945
Begraafplaats: N-H begraafplaats te Zoelmond (geruimd in 2009)
Gemeente: Buren
Provincie: Gelderland     
















Op deze familiefoto uit 1940 zien we achteraan v.l.n.r. Jacob, Bart, Han, Henk, Nita en Kees. Vooraan Corry, Nico en de ouders Nicolaas en Cornelia

De ouders van Johan ("Han") van Mourik waren Nicolaas van Mourik en Cornelia H. de Keijzer en ze woonden op Hoogeinde 44 te Zoelmond. Ze kregen de volgende kinderen:
  • Bart (1915-1992),
  • Jacob (1918-1987),
  • Johan "Han" (1920-1945),
  • Pieter Hendrik "Henk" (1921-1991),
  • Cornelis (1924-1967),
  • Nieta (1927-2012),
  • Cornelia "Corry" (*1931)
  • Nicolaas (*1932-2008)

Het ouderlijk huis op Hoogeinde 48 in Zoelmond        

Het Zoelmonds voetbalelftal  ZVW in 1934: Bart gehurkt 2e linksvoor, rechts  daarnaast Jacob en Han 2e van rechts. De eveneens in de oorlog omgekomen Fier van Asch staat toevalligerwijs net boven  Han.

 
Han  bracht uit Eisennach dit souvenir mee voor zijn zusjes                Spaarpot die Han maakte van een granaathuls

"Han" werkte in Culemborg bij metaalbedrijf Van Doorn. Als metaalarbeider werd hij voor de arbeidsinzet  met vele Culemborgse mannen van metaalbedrijf Gispen geplaatst in Eisenach in Duitsland. Toen hij  daar vandaan  van verlof terugkeerde, wilde hij niet meer terug en dook onder op de Aalsdijk te Zoelmond. Hier  hield hij zich met zijn broers bezig met het plaatselijk verzet, dat toen onder  leiding stond van Dominee De Wit. Corry herinnerde zich nog dat zij  verschillende malen heeft gezien, dat haar grote broers bij een razzia het huis via het keukenraam  ontvluchtten.
Na  enkele maanden werd Han verraden door twee plaatselijke NSB'ers en vluchtte.

Han  met op zijn arm het joodse onderduikertje

Uiteindelijk  kwam hij via contacten met de ondergrondse op een onderduikadres in Oosterbeek  terecht. Behalve werkzaamheden in  de metaal, verrichtte hij daar ook weer hand- en spandiensten voor de ondergrondse. Dat veranderde toen geallieerde troepen  in het gebied rondom Oosterbeek  landde en hevige strijd leverde. Han moest evacueren en liep naar Bunschoten.  Hij verbleef hier bij de familie Post. Hier waren meer onderduikers w.o. een  joods jongetje. Han hield zich 's nachts regelmatig op in het polderland en werd hier tenslotte ook weer verraden. Noodgedwongen hield hij zich tijdens de vlucht te lang schuil in een sloot, waardoor hij een  longontsteking opliep en door de plaatselijke dominee werd overgebracht naar het  Rijkshospitaal in Amersfoort. De gezondheidstoestand van Han ging echter snel achteruit en hij overleed vijf dagen voor de bevrijding op 30 april 1945.
Toen de hele gezin Van Mourik zich 's morgens op 5 mei 1945 gereedmaakte voor het bevrijdingsfeest, kwam het bericht binnen van het overlijden van Han. Corry had haar oranje feestjurk al aan.......


Bron: De Voorlichter 12 mei 1945            Overlijdenskaart van Han

De dominee bezocht Han regelmatig in het ziekenhuis en na de oorlog  lichtte hij Han's ouders per brief in over het gebeurde. Hij zorgde er, op  verzoek van de ouders van Han, ook voor dat het stoffelijk overschot op 1  november 1945 vanuit een begraafplaats in Amersfoort  per paard en wagen werd overgebracht  naar de Nederlands-Hervormde begraafplaats in Zoelmond. Het graf van Han (Kees werd er later bij geplaatst) werd  in 2009 geruimd.
 
Foto's afkomstig van Nita en Corry van Mourik


Bron: Waalbode, nov. 1945
Op 19 april 2014 is op initiatief van deze webmaster een Herdenkingsbank  onthuld voor Fier van Asch en Han van Mourik in het  parkje bij de eendenvijver op de hoek Zandweg-Kochpad in Zoelmond.



Vroegere  situatie


Huidige situatie met de antracietkleurige herdenkingsbank met plaquette

Tekst van  de plaquette

Hieronder een videofilm van John van Antwerpen van de ceremonie.
Terug naar de inhoud