A.F. Hunkemöller - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West-Betuwe
Ga naar de inhoud

A.F. Hunkemöller

Gemeente Buren > Gesn. NL-militairen 1940
Achternaam:Hunkemöller
Voornamen: Antonius Franciscus
Voorletters: A.F.
Rang: Sold. Mil. onderdeel 6-II LU art.
Geboorteplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 25-05-1919
Overlijdensplaats: Lienden
Overlijdensdatum:13-05-1940
Begraafplaats: Nederlands ereveld Loenen
Gemeente: Apeldoorn (ereveld)
Provincie: Gelderland
Vak: E
Nummer: 209   

Bron foto graf: OGS

De ouders van Anton waren de Amsterdamse fabrikant Johann Casper Anton Aloijsius Hunkemöller (1892-1969) en de Amsterdamse Johanna Francisca Geertruida Antonia Maria Huijsmans (1895-1988). Zij trouwden op 11 april 1918 in Amsterdam. Zij kregen samen drie kinderen:
  • Anton (1919-1940),
  • Francisca "Cis" Theresia (1920-1999), die trouwde met Klaas Been
  • Franciscus "Frans" Johannes, die trouwde met E.T.M. Schaars.


Anton was dienstplichtig soldaat en maakte deel uit van de 3e peloton 6e Compagnie Luchtdoelmitrailleurs. Zij waren in mei 1940 ingezet in en rond de Grebbeberg. Toen zijn peloton tegen het vallen van de avond van 13 mei voorbereidingen trof om de stelling (schotbalksluis in de Linge, noord van Ochten)   te ontruimen werd het peloton getroffen door eigen infanterievuur. Hierbij is Anton gesneuveld.

H. van der Meer, 1e luitenant en Commandant van de pelotons A en S van de 6e compagnie luchtdoelmitrailleurs schrijft in zijn verslag "te velde'  van 20 mei 1940, daarover het volgende:

13 Mei 1940.
Peloton S wordt des morgens te 8.00 uur door vijandelijke artillerie onder vuur genomen (waarschijnlijk als gevolg van de plaatsaanduiding door de lichtkogel den vorigen avond). Niemand wordt getroffen, doch een mitrailleur wordt door scherven vernield.
Duidelijk blijkt, dat de stellingen den Duitschen vliegers bekend zijn, daar zij deze ontwijken. Er worden geen vliegtuigen neergehaald.
In den namiddag wordt het terrein in de onmiddellijke nabijheid van peloton A door eigen artillerie gebombardeerd, waarbij enkele granaten inslaan in de Lingesluis.
In den avond komt het bevel tot ontruimen der stellingen. Tijdens de voorbereidingen hiertoe opent de eigen infanterie vanuit stellingen achter de tweede waterkeering het vuur op peloton A, zoodat één man sneuvelt en één man ernstig gewond wordt.
De beide pelotons krijgen opdracht zich te melden resp. bij de commandanten van 44e en 46e Regiment Infanterie. Daar deze echter bij aankomst der pelotons bij de commandoposten van 44e en 46e Regiment Infanterie reeds zijn vertrokken, wordt op eigen gelegenheid de terugtocht naar Vianen aanvaard.
(Bron www.grebbeberg.nl)


Bron: Noordbrabantsch Dagblad 18 mei 1940

Op 13 mei 1940 is Anton begraven op de Algemene begraafplaats in Lienden. Op 27 september 1963 is hij herbegraven op het Ereveld in Loenen.

Klik hier voor correspondentie van zijn vader met gemeente Lienden in juni 1940
Klik  hier voor correspondentie van zijn vader met gemeente Lienden in 1948
Terug naar de inhoud