Dhr. A.C. Vermeulen - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Ga naar de inhoud

Dhr. A.C. Vermeulen

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Vermeulen         
Voornamen: Aart Cornelis 
Voorletters: A.C. 
Beroep: Bakovenbouwer     
Geboorteplaats: Culemborg 
Geboortedatum: 24-07-1904 
Overlijdensplaats:  Utrecht 
Overlijdensdatum: 08-03-1945
Begraafplaats: Nederlands ereveld Loenen
Gemeente: Apeldoorn
Provincie: Gelderland  
Vak: A 
Nummer: 795  
Foto en algemene gegevens afkomstig van www.ogs.nl                     
Aart,  woonde aan de Rijksstraatweg 11. Hij was in juni 1944 gescheiden van Cornelia  Hak. Hij had bij haar vijf kinderen, die uit privacy-overwegingen hier niet genoemd  worden. Zij namen na de scheiding officieus de achternaam van hun  moeder aan.

Verzoek om vrijstelling  Arbeidsinzet in Duitsland en de toestemming daarvoor van B&W Culemborg

Deze schuur, aan de Rijksstraatweg richting Geldermalsen, is in de oorlog nog door Aart Vermeulen gemetseld.  

Aart, midden achterin, met zijn collega bakovenbouwers
Aart was secretaris van de Nederlandse Bouwvakkers arbeiders en lid van de Communistische partij.  Voor deze laatste partij verspreidde hij illegale  kranten. Door verraad binnen eigen kring heeft de Feldgendarmerie hem in januari 1945 gearresteerd.  Hij was in het bezit van een radio en "enkele Duits vijandige papieren".  In een bunker bij het Klein-Seminarie  (zie het witte gebouwtje op de foto) is hij tijdens de verhoren zwaar   mishandeld, waarna hij zwaargewond  op een open vrachtwagen is   overgebracht naar fort ’t Hemeltje te Utrecht.  
Na de aanslag op de   hoogste politie- en SS-chef in Nederland, Rauter, kreeg de   SD-commandant  te Utrecht de opdracht om als represaillemaatregel zes   Todeskandidaten te fusilleren in Fort De Bilt. Later bleek dat het   executiecommando na die bewuste 6 maart 1945 nog eens elf mannen had   doodgeschoten. Aart behoorde  op 8 maart tot deze laatste groep.
Aart  lag oorspronkelijk begraven bij zijn broer Boudewijn. In 1992 is zijn stoffelijk  overschot herbegraven op het Nederlands ereveld te Loenen. Rouwadvertentie van Aarts moeder in de CC
Terug naar de inhoud