A. van Alfen - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

A. van Alfen

Gemeente Buren > Gesn. NL-militairen mei 1940
Een ander slachtoffer die  in de meidagen van 1940 in Zoelen om het leven kwam, was:

Bron foto: Hist. Kring Kesteren

Adrianus ("Gerrit") van Alfen (1898-1940) uit IJzendoorn die was getrouwd met Artje van Lavieren.
Als burgerchauffeur kreeg hij op 13 mei  1940 opdracht van een vertrekkende kapitein om de administratie van het  compagnieskantoor uit Kesteren naar Zoelen te brengen. Hier kreeg Gerrit onderdak  bij de fam. Lokhorst. Nederlandse soldaten van de  44 RI die via Zoelen en Buren op  hun terugtocht waren,  zagen hem het pand ingaan. Hij gedroeg zich blijkbaar verdacht en een soldaat  vroeg hem met zijn handen omhoog in de gang van het huis te gaan staan, terwijl hij de  bovenverdieping ging inspecteren. Gerrit dacht dat het niet zo'n vaart zou lopen  en liet zijn armen zakken en ging ondertussen met iemand een gesprek aan. Toen  de soldaat beneden kwam en zag dat zijn order werd genegeerd, richtte hij meteen  zijn karabijn en schoot Gerrit in de rug. Hij sloeg voorover en was op slag  dood.
Blijkbaar hadden berichten die doorlopend door de radio werden uitgezonden en  waarin gewaarschuwd werd voor verklede spionnen voor zoveel angst en onzekerheid  bij deze soldaat gezorgd, dat zo'n noodlottig ongeval kon gebeuren.
De bewoners van het huis, dhr. Lokhorst en zijn vrouw, werden 's middag  beiden gearresteerd. Iedereen wist van hun N.S.B.- sympathieën. Zij moesten  geruime tijd met hun handen omhoog op het schoolplein tegen de muur staan, waar  ze veel bekijks trokken.  
 

 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu