Laatste Nieuws - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Laatste Nieuws

Oktober 2018

Eindelijk een eerbetoon voor de in Auschwitz omgekomen en uit Maurik afkomstige Jehovah’s Getuige Elisabeth Honders. Vorig jaar vroeg de webmaster in een paginagroot artikel in een regionale krant aandacht voor deze standvastige vrouw. Toen hij een steen voor haar wilde adopteren op het Nationaal Holocaust Monument in Amsterdam bleek dat het organiserend Comité alleen joodse, Roma en Sinti slachtoffers op het monument wilde herdenken. Alle landelijke kranten besteedden aandacht aan de uitsluiting van alle andere Holocaustslachtoffers op dit monument en het NRC wijdde er zelfs haar hele politieke commentaar aan:
https://www.nrc.nl/…/holocaust-namenmonument-auschwitz-comi…

In het najaar van 2017 vroeg de bekende historicus Els Kloek of ze zijn tekst en foto van Elisabeth mocht gebruiken om haar te eren in haar nieuwe aangrijpende boek 1001 vrouwen uit de 20e eeuw. Op 3 oktober 2018 werd het eerste exemplaar hiervan in Amsterdam uitgereikt aan Koning Willem Alexander, die vervolgens ook nog de indrukwekkende gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdams Museum opende.Prachtig dat ‘Betje’ Honders nu nooit meer vergeten zal worden.

In haar zgn. lemma kun je haar levensverhaal lezen:
http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexi…/…/data/Honders

En natuurlijk de uitgebreide versie van haar hier op deze website.


April 2018

In 2010 ging webmaster Van de Velde op zoek naar familie van Trevor Pike, een bij een crash van een bommenwerper bij Ingen omgekomen Nieuw-Zeelands bemanningslid. Zie voor gedetaileerde info: http://www.oorlogsslachtofferswestbetuwe.nl/crash-ingen-1942.html

Kevin Pike bij het graf van zijn broer in Amersfoort

Via een ingezonden stuk in de plaatselijke krant van zijn geboorteplaats Christchurch, kwam hij in contact met Kevin, een broer van hem. Deze 74-jarige man was zeer verheugd en gaf meteen aan dat het zijn grootste wens is om ooit nog eens de crashplaats en het graf van zijn broer te bezoeken. Om dat te verwezenlijken nodigde Van de Velde hen uit om met zijn familie over te komen en bij hem en zijn vrouw thuis te verblijven. Op 14 april bezocht hij de crashplaats net buiten Ingen en vervolgens ging hij naar het graf van Trevor in Amersfoort.
In Nieuw-Zeeland was dit groot nieuws, want dit artikel stond op 5 april 2018 paginagroot in The Star:
https://www.yumpu.com/en/document/view/59965773/the-star-april-05-2018  (doorbladeren naar blz. 14 en event. vergroter bovenaan pagina gebruiken)

Enkele dagen later was er op de Nieuw-Zeelandse TV ook een item daarover te zien:
De gesproken tekst uit de video staat eronder afgedrukt.

Op 18 april stond er in het regionale blad Stad Buren een uitgebreid verslag van de websmaster over dit bezoek: http://epal.bdumedia.nl/stadburen/20180418/#browse/12

23 april zond TV Gelderland een aflevering uit van de 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 en ze hadden hierin opnamen verwerkt van het bezoek van Kevin Pike aan de  crashplaats en graf van zijn onbekende broer. Behalve een memorabel  optreden van Kevin Pike,  kwamen Arjen Haneveer en de webmaster ook nog even aan het woord. Het begint rond  de 11 minuten van deze interessante aflevering over Gelderland tijdens  WOII. Klik hier maar eens.
Terug naar de inhoud