Mevr. W.G. van der Weerden - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Mevr. W.G. van der Weerden

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Beesd
Achternaam: Van der Weerden
Voornamen: Wilhelmina Gijsberta
Voorletters: W.G.
Beroep: werkster
Geboorteplaats: Beesd
Geboortedatum: 03-06-1919
Overlijdensplaats: Eindhoven
Overlijdensdatum: 30-03-1943
Begraafplaats: Theresiakerkhof
Gemeente: Eindhoven
Provincie: Noord-Brabant
Nummer: Graf vermoedelijk geruimd

Gijs en Maria

Wilhelmina werd geboren op 3 juni 1919 in Beesd. Haar ouders waren de uit Rumpt afkomstige timmerman Gijsbertus Corstianus van der Weerden (1889-1954) en Maria Theodora van Gameren (1892-1975) uit Rhenoy. Zij trouwden in Beesd op 29 april 1914. Ze kregen samen negen kinderen: Theodora "Dora"Johanna (*1915), Johanna "Annie" Wilhelmina (*1916), Johanna "Jo" Maria (*1917), Wilhelmina Gijsberta "Mien" (1919-1943), Johannes "Hans" (*1921), Lambertus "Bart" (*1924-1950), Antonius "Antoon" Gerardus (*1926-2009), Elisabeth "Riet" Maria (*1927), Gijsberta "Bep" Theodora (*1931). Alleen "Bep" is in Eindhoven geboren, de overigen in Beesd.

De hele familie op de foto tijdens het 25-jarig huwelijksfeest van Gijs en Maria in 1939
v.l.n.r. bovenaan: Hans, Mien, Jo, Annie, Dora en Bart
onderaan: Riet, moeder Maria, Bep, vader Gijs en Antoon

Bron: Google Streetview

In september 1929 verhuisde het gezin naar Eindhoven. Eerst op Zeelsterstraat 34 en een jaar later naar de Zeelsterstraat 130. (rechtse huis op de foto)
Het aannemersbedrijf Gebroeders Oudenhoven, die bezig waren met de bouw van de Theresiakerk, bouwden het huis casco, waarna Gijs het huis met zijn buurman verder afwerkte.
Vader was timmerman op de Philips timmerfabriek. Midden dertiger jaren raakte hij werkloos en moest toen helpen bij de aanleg van het Eindhovens kanaal. Door een verwaarloosde longonsteking ging zijn gezondheid sterk achteruit. Hij werd afgekeurd en leidde daarna een ziekelijk leven. Tenslotte overleed hij aan de gevolgen daarvan op 65-jarige leeftijd in september 1954.

Wilhelmina was in dienst bij Philips als werkster. Zoals alle meisjes van katholieke huize, werd zij in de jaren dertig lid van de Heilige familie en was zij prefecte van de Maria Congregatie van de St. Theresiaparochie aan de Carmelitessenstraat in het stadsdeel Strijp.


Theresiakerk



Op 30 maart 1943 rond negen uur 's avonds bombardeerden negen lichte geallieerde bommenwerpers voor de tweede keer binen enkele maanden de radiobuizenfabriek van Philips aan de Emmasingel in Eindhoven.
Wilhelmina werkte op dat moment en hoorde harde knallen. Ze liep snel het fabriekspand aan de Willemslaan uit en wilde aan de overkant van de straat schuilen in een gang, maar werd toch getroffen.
De schade aan de Philipsfabrieken en omgeving was te overzien, maar er vielen wel 21 doden, waaronder Wilhelmina. Haar zwager Leo van Vlokhoven (zie foto links)overleed bij een bombardement op Eindhoven op 29 oktober 1944. Hij liet zijn 30-jarige vrouw met acht kinderen achter.........

Wilhelmina is begraven op het kerkhof achter de Theresiakerk in Eindhoven.


Bidprentje met dank aan Gert de Kruijff

Het bevrijdingsmonument, vervaardigd in opdracht van de gemeente Eindhoven, is op 18 september 1954 bij de herdenking van "Eindhoven 10 jaar bevrijd" onthuld.
De figuren die de bronzen beeldengroep vormen, stellen de burger, de soldaat en de verzetsman voor, die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid.
Het monument is in 2013 uitgebreid met een carré van granieten blokken dat rondom het bestaande bevrijdingsmonument werd aangebracht.  Op dit carré, gebeeldhouwd als een lage lezenaar, ontrollen zich alle namen in bijpassende Romeinse kapitalen aan de bezoeker die in het monument een rondgang maakt. Ook de namen van Wilhelmina van der Weerden en haar zwager ontbreken niet.

copyright@ all rights reserved
Familiefoto's zijn afkomstig van mevr. A.G. van der Weerden
Terug naar de inhoud