Dhr. A. Hommerson - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. A. Hommerson

Gemeente Culemborg > Buiten de slachtofferslijst
Achternaam: Hommerson 
Voornamen: Albertus Adrianus Gijsbertus 
Voorletters: A.A.G. 
Beroep: Klerk a/d Strafgevangenis, lid verzet, 1e stuurman koopvaardij
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 10-11-1905 
Overlijdensplaats: Overveen, duinen 
Overlijdensdatum: 23-02-1944 
Categorie: Burger, Verzet, Gefusilleerd 
Begraafplaats: Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen 
Gemeente: Bloemendaal
Provincie: Noord-Holland 
Vak: 30
De ouders van Ab waren stationschef uit Elst Willem Gerrit Hommerson (*1883) en de uit Hees afkomstige Wilhelmina Petronella van den Hoff (*1883). Ze trouwden op 27 maart 1903 in Nijmegen en kregen samen de volgende kinderen: Helma Jacoba Alberta ( Den Bosch,*1904), Albertus Adrianus Gijsbertus (1905-1944), Wilhelmina Jacoba (*1907) en Jacoba Hendrika Catharina (*1909), Ben (1916-1954). Ze woonden van 17 juli 1905 tm. 1 mei 1909 op de Noorderwal D291 in Culemborg. Daarna verhuisden ze naar Amsterdam. Zijn ouders woonden in 1945 op de Stationsweg 230 in Hillegom. 
Ab was op 18 augustus 1932 in Vlissingen getrouwd met de in die plaats geboren Wilhelmina Jobse (1904-1998) en kreeg met haar één zoon: Willem Johan. 

Station Oosterbeek-Laag
In 1936 woonde het gezinnetje in Renkum in bij de ouders van Ab. In datzelfde jaar op 27 april werd in hun gezin een levenloos kindje geboren. In 1937 woonden ze op de Klingendaalseweg 53 in Oosterbeek waar de vader van Ab stationschef was.
Sinds 3 januari 1941 stonden ze ingeschreven in Hillegom op de Loosterweg II 2. Op 25 januari 1941 liet het gezin zich inschrijven in Ermelo op de Oude Boschweg nr. 32 (huisje ‘Koolmees’) waar op dat moment ook de familie De Vries woonde. Daar heeft de familie gewoond tot ± 14 maart 1942. Vanaf die datum woonden ze aan de Boschlaan 3 (na 1962 Champignonlaan). Daar verbleven ze tot ± 2 november 1942 toen ze terugkeerde naar de Oude Bosweg 30 (huisje ‘Merelsnest’). Op dat adres verbleef het gezin ook niet lang, omdat het vertrok naar Arnhem waar ze ingeschreven werden op het adres Coehoornstraat 1. Volgens de Arnhemsche Courant ging Ab daar de functie vervullen van 'klerk in de strafgevangenis’.
Op 24 juni 1943 liet de familie zich bij de gemeente weer inschrijven op het adres Oude Boschweg 32 (huisje ‘Koolmees’) waar ze inwoonden bij de familie Tempel. Het laatst bekende adres in de jaren veertig was Oude Boslaan 30 (nu Russulalaan 10) in Ermelo. De weduwe van Ab woonde daar nog tot aan haar dood in 1998.
  Bron: Peter Yska in Van 't Erf nr. 55 

Nr. 32 Koolmees, tegenwoordig Russulalaan 10  (Bron: Peter Yska)
Toen de oorlog in mei 1940 uitbrak was Ab als 1e stuurman bij de Curaçaose Stoomvaart Maatschappij juist met groot verlof. In 1941 deed hij nog twee mislukte pogingen vanuit Katwijk en Zeeland over de Noordzee naar Engeland te ontkomen.
Met het oog op illegale mogelijkheden nam hij tijdelijk een administratieve baan aan als klerk bij het gevangeniswezen. Door zijn hulp aan politieke gevangene W. van Apeldoorn kon deze  uit de koepel van Arnhem ontsnappen. Door deze actie kwam hij in contact met de ondergrondse gewapende verzetsgroep Daan (D. van der Voort) in Renswoude-Veenendaal. Hij sloot zich hier begin 1943 bij aan. Hij had als schuilnaam Kappie. Als zodanig nam hij deel aan overvallen op distributiekantoren in Woudenberg en Scherpenzeel en op een transport van distributiebescheiden tussen Barneveld en Scherpenzeel.
Na een mislukte poging de gearresteerde Van der Voort te bevrijden uit de Arnhemse Koepelgevangenis, gingen Ab en zijn broer Ben en een deel van de uiteengevallen verzetsgroep Daan eind oktober 1943 over naar de verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Onder leiding van Hommerson overviel deze versterkte groep op 9 november 1943 het politiebureau en distributiekantoor/raadhuis van Oegstgeest, waarbij onder andere 14000 bonkaarten en 283 blanco Persoonsbewijzen, 1500 PB-zegles en 1447 gulden werden buitgemaakt.
Op 11 januari 1944 nam Hommerson deel aan de overval op het postkantoor van Purmerend, waarbij distributiebescheiden en 22000 gulden werden meegenomen. De bonkaarten gingen verloren.

De verzetsgroep Koog-Purmerend bestond uit de volgende personen: Gerhardus Docter (officieus lid, niet geaccepteerd door de overige leden, maar verrichte wel werkzaamheden), Jan Cornelis Gerardus Eshuijs, Harm Hendrik Gerssen, Jacobus Jozef  "Joep" Heijdra, Albertus Adrianus Gijsbertus "Ab" Hommerson en zijn broer Ben Hommerson, W. v.d. K., Cornelis "Kees" Koetsier, Jan Meijer. 22 januari 1944 wilde Harm Gerssen wapens betrekken via Gerhardus Docter, maar deze kwam samen met een zekere Cornelis van Bree naar café Bos in Zaandam. Deze laatste bleek een begrafenisondernemer uit Amsterdam te zijn die voor de Sicherheitsdienst werkte. Gerssen was daar natuurlijk niet van op de hoogte. Harm Gerssen en W. v.d. K. werden door de SD geschaduwd en vervolgens staande gehouden bij het huis van Gerssen. W. v.d. K. deed zich voor als de voorman en zegde toe samen te werken met de SD. Joep Heijdra werd daarop in Amsterdam gearresteerd en de volgende dag  chauffeerde W. v.d. K. zelfs de SD naar het schuiladres in Renswoude om Ab "Kappie" Hommerson daar te arresteren. Net voor deze arrestatie had "Kappie" weer contact gelegd met de verzetsgroep Renswoude-Veenendaal.
Op 22, 23 en 24 januari 1944 werden allen leden gearresteerd, behalve Jan Meijer en Ben Hommerson. Ten gevolge van bovengenoemde arrestatie kwam R. Bakker uit Alkmaar in kamp Vught terecht. Twee andere medewerkers waren A. Brinkman uit Zaandijk en de Zaanse verzetsman Jan Breeker uit Koog a/d Zaan.

Ab schreef vanuit de gevangenis nog een afscheidsbrief naar zijn ouders. Klik hier.

Ab en de zes andere leden van de verzetsgroep  werden op 23 februari 1944 gefusilleerd in de duinen bij Overveen. Klik hier voor zijn overlijdensakte.

In De Tijd van 23 februari 1944 stond het volgende bericht:


Bron foto: Regionaal Archief Alkmaar- A. Ris
Huldiging van verzetsman Pierre de Bie voor het huis van de familie Greidanus in de Julianastraat.
Staand v.l.n.r. Ed Conijn, Greidanus sr., Van den Bogaerde, Jan (Wim) Kok, agent J. van Dijk, Mev. Kolenbrander, Veenstra (of Oudhof), Hoofdinspecteur Reitsma, Pierre de Bie, Tromp, Henk Kolenbrander, Oma Greidanus, Mevr. Greidanus, en rechts met helm Ben Hommerson.
Zittend v.l.n.r.: Greidanus jr., Treintje Versteeg, Ineke Greidanus en Alie van Berkum.
 
In het Koogerpark te Zaanstad worden met een gedenksteen zestien mensen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten. Elf uit Koog aan de Zaan en vijf uit Zaandijk. Hier staan ook de namen op van J.C.G. Eshuijs, J.J. Heijdra en H.H Gerssen.

Met dank aan Peter Yska uit Ermelo en SVF-leden, m.n. Ludmilla van Santen
Terug naar de inhoud