S. Middelkoop - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

S. Middelkoop

Gemeente Culemborg > Gesn. Indiëgangers
Achternaam: Middelkoop
Voornamen: Steven
Voorletters: S.
Rang: Sld.3-G R Gr 1 Brig
Mil. onderdeel: KL.
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 12-12-1925
Overlijdensplaats: Tjidenkol
Overlijdensdatum; 28-02-1949
Begraafplaats: Nederlands ereveld Menteng Pulo
Gemeente: Jakarta  
Land: Indonesië
Vak: I
Nummer: 36/7DD

De familie Middelkoop woonde op Rijksstraatweg 55 (zie foto, bron Kees Raven) in Culemborg. De vader van Steven, Henk Middelkoop, werkte voor een deel van zijn tijd voor /in het fruitbedrijf van Cornelis van Asch.

Links met de manden kersen staan v.l.n.r. zuster Cor, moeder Alie en broer Floor. (Bron: K. Raven)
Vader Henk, met handen op de rug en onafscheidelijke pet en zijn broer Kees, ook met pet. (Bron: K. Raven)

Steven ("Stef") was een dienstplichtige soldaat. Hij was ingedeeld bij de Grenadiers van de 1e Brigade, ook wel de zgn. 7 december divisie genoemd. Hij was daar motorordonnans en/of chauffeur van een brencarrier.Eind februari 1949 ging Stef met nog zeven anderen op patrouille in de de kampong Tjitjoeroeg (nu Cicurug), nabij Sukabumi, West-Java. In dit gebied was het erg onrustig doordat  Indonesische vrijheidsstrijders regelmatig overvallen pleegden op politieposten  en ondernemingen. De patrouille o.l.v. SMI Treiture liep in een hinderlaag. De overmacht was op een gegeven moment zo groot dat ze door hun munitie raakten.

v.l.n.r.: De 28-jarige sergeant-majoor C.E Treiture, de 23-jarige soldaat 1e klas J.J.C. Döbken, de 23-jarige soldaat 1e klas A.P van de Vliet en de KNIL-soldaten Soebandi en Marjani

Wat er precies is gebeurd, is te lezen in dit dagboekverslag van sergeant-majoor instructeur C.J. Stolwijk, die bij de staf zat van de 7-December Divisie.Dit is het graf van Stef, voordat zijn lichaam werd herbegraven op Menteng Pulo. Vreemd is dat zijn legernummer en sterfdatum op de rechtse foto verkeerd vermeld staan.


Klik hier voor één van de vele brieven die Kees naar huis schreef.Junglekapmes van Stef (Foto: M. van Alphen)
Terug naar de inhoud