S. Middelkoop - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

S. Middelkoop

Gemeente Culemborg > Gesn. Indiëgangers
Achternaam: Middelkoop
Voornamen: Steven
Voorletters: S.
Rang: Sld.3-G R Gr 1 Brig
Mil. onderdeel: KL.
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 12-12-1925
Overlijdensplaats: Tjidenkol
Overlijdensdatum; 28-02-1949
Begraafplaats: Nederlands ereveld Menteng Pulo
Gemeente: Jakarta  
Land: Indonesië
Vak: I
Nummer: 36/7DD


Links met de manden kersen staan v.l.n.r. zuster Cor, moeder  Alie en broer Floor.

Vader Henk, met handen op de rug en onafscheidelijke pet en  zijn broer Kees, ook met pet.
De familie Middelkoop woonde op Rijksstraatweg 55 (zie foto) in Culemborg. De vader van Steven, Henk Middelkoop, werkte voor een deel van zijn tijd voor /in het fruitbedrijf van Cornelis van Asch.
Steven ("Stef") was een dienstplichtige soldaat.  Hij was ingedeeld bij de Grenadiers  van de 1e Brigade, ook wel de zgn. 7 december divisie genoemd.
Hij was daar motorordonnans  en/of chauffeur van een brencarrier.

Eind februari 1949 ging Stef met nog  7 anderen op  patrouille in de de kampong Tjitjoeroeg (nu Cicurug), nabij Sukabumi, West-Java.  In dit gebied was het erg onrustig doordat  Indonesische vrijheidsstrijders regelmatig overvallen pleegden op politieposten  en ondernemingen. De patrouille o.l.v. SMI Treiture liep in een hinderlaag. De overmacht was  op een gegeven moment zo groot dat ze door hun munitie raakten.

v.l.n.r.: De 28-jarige sergeant-majoor C.E Treiture, de 23-jarige soldaat 1e klas J.J.C. Döbken, de 23-jarige soldaat 1e klas A.P van de Vliet en de KNIL-soldaten Soebandi en Marjani

Wat er precies is gebeurd, is te lezen in dit  dagboekverslag van sergeant-majoor instructeur C.J. Stolwijk, die bij de  staf zat van de 7-December Divisie.Dit is het graf van Stef,  voordat zijn lichaam werd  herbegraven op Menteng Pulo. Vreemd is dat zijn legernummer en sterfdatum  op de rechtse foto verkeerd vermeld staan.Junglekapmes  van Stef
Terug naar de inhoud