Hr. C. van Verseveld - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Ga naar de inhoud

Hr. C. van Verseveld

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers: > Ingen
Achternaam: Verseveld
Tussenvoegsel: van
Voornamen: Cornelis
Voorletters: C.
Beroep: Scholier
Geboorteplaats Lienden
Geboortedatum: 17-11-1932
Overlijdensplaats: Ingen
Overlijdensdatum: 26-09-1944
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats te Ingen
Gemeente: Buren 
Provincie: Gelderland
De ouders van de 11-jarige Cornelis van Verseveld waren  Gijsbert van  Verseveld en Roelofke van Baaren. Ze hadden acht kinderen:
Hendrik (*1931),
Cornelis "Kees" (*1932),
Gijsberta (*1933),
Johannes (*1934),
Roelofke (*1937),
Gerrit-Jan (*1939),
Gijsbertus (*1942),
Corry (*1945)
Op 26 september 1944 wilde Kees  in een boomgaard van boer Lokhorst in Ingen weer appels rapen, zoals hij die week al  vaker had gedaan. Zijn moeder verbood het hem, omdat zij  gehoord had dat  er weer razzia op stapel stond. Twee van zijn broers waren bij de molen in Ingen  meel aan het halen, toen plotseling een aantal geallieerde jagers over het dorp  kwamen en het veer van Ingen bestookte. Kees liep, ondanks de waarschuwingen van  zijn moeder, samen met zijn broer uit nieuwsgierigheid toch naar buiten en werd  getroffen door een van de vele granaatscherven. Hij kon zijn woonhuis nog  bereiken, maar toen zijn moeder zijn shirt opendeed kwam het bloed al naar  buiten. Zijn twee broers die net van de molen terugkeerde, zagen een  samenscholing van buurtgenoten bij hun voor de deur en begrepen dat er iets  ernstigs gebeurd moest zijn. Binnengekomen zagen ze nog juist dat Kees, nog  geheel bij kennis, overleed op de kamervloer.
Hij lag hierna nog enkele dagen  opgebaard in de woonkamer, waar o.a. zijn klasgenootjes nog afscheid van hem  konden nemen. Volgens overlevering hebben hier hartverscheurende taferelen  plaatsgevonden.
Terug naar de inhoud