Hr. G. Quint - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hr. G. Quint

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers: > Maurik
Achternaam: Quint
Voornamen: Gerardus Gosinus
Voorletters: G.G.
Beroep: Landarbeider
Geboorteplaats: Lienden
Geboortedatum: 25-06-1913
Overlijdensplaats: Echteld
Overlijdensdatum: 25-03-1945
Begraafplaats: Algemene begraafplaats in Maurik
Gemeente: Buren 
Provincie: Gelderland
   
Geert Quint was getrouwd met Dirkje van Ledden en samen hadden ze drie kinderen: Hendrika Maria (1938), Wilhelmina Johanna (1941) en Adrie Elisabeth (1943).
Hij overleed op 25 maart 1945 om 12.30 uur in Echteld aan de gevolgen van een geallieerde beschieting vanuit Wamel en Leeuwen, waar hij  schuttersputjes moest graven voor de Duitsers in de uiterwaarden van de Waal. Een van de granaten ontplofte in de tuin van een huis, waar hij zolang verbleef.
Geert  woonde in die periode, vanwege persoonlijke omstandigheden, bij de familie Gerritsen aan de Rijnbandijk bij de oude oven in Maurik.
 
In het archief van Buren vond de webmaster nog een anoniem dagboek van een vrouw uit Echteld. Zij schreef (ongecorrigeerd) op 25 maart 1945 het volgende:
"Zondag 25 maart. Nachts veel schieten. Van morgen vielen er drie V1 hier vlak bij. Ramen dreunen, het is zoo griezelig. Het weer iets minder. De kerk in IJzendoorn het geheele dak er af, kijk zoo door de kerk heen. Overal vallen er veel granaten. Westervoort moet ook Engels zijn, Deventer ook heel erg gebomberdeerd. H.M. in Brabant geweest. Wanneer zal zij eens weer in ons eigen land zijn, voorgoed, al zal het dan ook wel weer wat zijn, nu is het ook niets. Van middag twaalf uur vreeselijk geweest in Echteld. Bij Sitters, die zelf in Zuid- Holland is, daar zaten bij hem menschen in huis, alle buiten, er kwam een granaat en trof zes menschen, alle dood, J. van Beem met vrouw en kind, Van Dijk de kapper uit Tiel, zijn vrouw zit in Rijswijk met drie kinderen, Van Vlaanderen en Quint. Van Beem een tweeling bleef er over, die waren in huis en nog meer. De menschen vluchte er ook uit, vreeselijk was het.  Avonds in de richting Echteld hevige branden. Heb zelf nog buiten gezeten. Je rilt ervan, zoo als ze overal schieten. Jufr. Laponder met haar Man, kind laten doopen in Zoelen. Dik en Sjaan ook naar de kerk. De Jufr. keurig netjes."
 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu