Hr. G. Septer - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Hr. G. Septer

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers > Lienden
Achternaam: Septer
Voornamen: Gerrit Johannes
Voorletters: G.W.
Rang: Dpl. sold.
Mil. onderdeel: 3 S.-2-III-8 RI
Geboorteplaats:Lienden
Geboortedatum: 14-07-1916
Overlijdensplaats: Grebbeberg
Overlijdensdatum: 13-05-1940
Begraafplaats: Militair erebegraafplaats Grebbeberg
Gemeente: Rhenen
Provincie: Utrecht
Rij: 3
Graf: 31
De ouders van Gerrit waren de uit Lienden afkomstige  landbouwer Remmert Septer en  Jantje Zaaijer. Ze woonden aan de Lienderveldsestraat in Lienden.



Ze  kregen twee kinderen Gerrit (L) en Jan Dirk.

Gerrit (op de foto met sigaret)werd op 5 oktober 1936(Lnr.: 36-II-88) als dienstplichtig  militair opgeroepen met als lotnr.: Lienden  101. Hij werd ingedeeld bij het 8e Regiment Infanterie (8 RI) in de Menno van  Coehoorn-kazerne in Arnhem.
Op 20  maart 1937 ging hij met groot verlof. Op 29 augustus 1939 werd hij bij de  algehele mobilisatie opnieuw opgeroepen en kwam bij de tweede  mitralleurscompagnie terecht van de *RI. Twee dagen later werd dit Regiment  verplaatst naar Rhenen.
Op 10 mei 1940 viel het Duitse  Leger Nederland binnen en vertrok het Regiment naar hun stellingen. De Grebbelinie bestond uit vier zgn. stroken: de voorposten (tussen het riviertje  De Grift en Wageningen), daarachter de frontlinie, daarachter weer de stoplijn en tenslotte de ruglijn.
De frontlijn volgde de rivier De  Grift. De stoplijn kwam alleen in actie als de frontlijn bezweek. De stoplijn  liep ten westen van de huidige Erebegraafplaats.
Gerrit ging naar alle waarschijnlijkheid naar de stelling van de 4e sectie van de mitrailleurscompagnie in het vak van de 2e compagnie van het tweede bataljon van  8RI. Deze stelling behoorde tot de stoplijn en bevond zich aan de noordwestzijde van de Grebbeberg.
Op 11 mei 1940 om 02.00 uur begon de Duitse aanval met artilleriebeschietingen op de Grebeberg.  Enkele uren later waren de voorposten al in hun handen.  De volgende dag werd de frontlinie aangevallen en op 13 mei 's nachts de stoplijn. 24 uur later trokken de Nederlandse soldaten zich terug.
Volgens de bron Rapport van begravingen van Sgt.Sellies  nam Gerrit 'op 13 mei 1940 deel aan een geïmproviseerde aanval geleid door de Adjudant van Krimpen. Deze aanval liep vast in de omgeving van coördinaat 169.6-441.1 (driesprong bospad, Heimersteinselaan) oost van genoemde sectie. Zijn stoffelijk overschot werd hier op 17 mei 1940 gevonden.'
Adjudant Van Krimpen kreeg op 12 mei 1940 opdracht een aanval te doen richting de verlaten voorposten en kreeg een sectie zware mitrailleurs toegewezen. Op 13 mei verplaatste hij zich met een groep van zijn sectie.  Hij volgde een holle weg en kwam toen op open terrein in granaatvuur. Op twee man na sneuvelde de hele groep.

Een   andere versie van het verhaal is dat Gerrit met vijf anderen door de Duitsers is neergeschoten toen ze uit hun loopgraaf kwamen om zich over te geven. Zijn kameraad hield zich voor dood. Hij moest later a.g.v. zijn verwondingen een arm missen. Hij zocht de ouders van Gerrit na de oorlog nog iedere week op. Op de foto zit hij in het midden.

Hij kreeg postuum het oorlogsherinneringkruis met de gesp "Nederland mei   1940".

Gerrit is  begraven op  17 mei 1940 op het Militair Ereveld Grebbeberg. Graf 3-32. Graf is hernummerd.
Bron. krantenartikel Zakengids 2 mei 2008,  onderzoek Jan van den Berg
Terug naar de inhoud