Dhr. A.G. den Hartog - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. A.G. den Hartog

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Waardenburg
Achternaam: Hartog
Tussenvoegsels: den
Voornamen: Arie Geerlof
Voorletters: A G
Beroep:
Geboorteplaats: Zaltbommel
Geboortedatum: 04-09-1940
Overlijdensplaats: Waardenburg
Overlijdensdatum: 01-01-1945
Begraafplaats: Waardenburg
Plaatsaanduiding 194a
Nummer: 87

Bron graffoto: R. van de Velde


De ouders van Arie Geerlof waren timmerman en latere expediteur Herman den Hartog (1914-1961) en Elizabeth "Bets" van Pouderoijen (1920-2015). Ze trouwden op 8 februari 1940 in Zaltbommel en kregen samen de volgende kinderen:
Arie Geerlof den Hartog (1940-1945)
Arie den Hartog (* 3 maart 1945)
Meta den Hartog (*1950)
Gijsbertus den Hartog (*1956)

Arie

Het gezin woonde net achter de Dorpsstraat in Waardenburg. Op bovenstaande foto ligt er nog een grasveld tussen. Nu is er niets meer van te zien, want rond 1960 werd de grond onteigend, vanwege de aanleg van de autosnelweg en viaduct in het dorp.

Arie werd in Waardenburg geboren op 2 september 1940.
Op Nieuwjaarsdag 1945 was het de hele dag onrustig door geallieerde beschietingen op het Duits luchtafweergeschut, dat bij de kruising van de spoorweg en de in de achtertuin van familie Den Hartog in Waardenburg stond opgesteld.
's Middags rond kwart over vier vond er
een bombardement plaats door Bostons Mk en B-25 Mitchell bommenwerpers, dat was gericht op de Waalbrug en het bij deze brug aanwezige Duitse luchtafweergeschut.
Aan de Dorpsstraat, in het verlengde van de brug, bevonden zich ook enkele bedrijfspanden met woonhuizen. De broers van Eck haddene er een bakkerij en Shell-pompstation aan de ene kant van de straatweg en de familie Den Hartog aan de andere kant van de weg een garage voor de vrachtwagens van het transportbedrijf.


Het verbouwde huis van de familie Van Eck naast de autoweg (Bron foto: R. van de Velde)

Elizabeth was met haar zoontje Arie op bezoek bij de familie Van Eck om ze nieuwjaarswensen over te brengen. Toen het bombardement losbarsste, kroop zij naast de brandende kachel. Arie verbleef elders in het huis. Het huis en nabijliggende gebouwen raakten ernstig beschadigd. Elizabeth werd gewond onder het puin vandaan gehaald, maar Arie bleek te zijn omgekomen. Ook Arie van Eck en P. van Hemert kwamen bij dit bombardement om het leven.
Uit De Teisterbander 24 feb. 1945

Evenals de Duitse soldaat/ paratrooper Karl Laue van het 17e Fallschirm Jäger Regiment, die geboren was op 17 maart 1908.
Elizabeth, die zeven maanden in verwachting was, werd naar het tijdelijk ziekenhuis in kasteel Neerijnen gebracht. Tot de bevalling van Arie (nr. 2) is ze daar gebleven.



Na de oorlog werd het transportbedrijf van familie Den Hartog uitgebreid en kwam hun Esso-pompstation aan de Dorpsstraat te liggen. Herman overleed plotseling in 1961 toen de kinderen nog jong waren.
Zijn tweede zoon Arie is later ook vrachtwagenchauffeur geworden en had tot 2008 ook zijn eigen internationaal transportbedrijf in Opijnen.

Met dank voor de familiefoto's : A. den Hartog
Terug naar de inhoud