Slachtoffer Vredesmissie Irak - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Slachtoffer Vredesmissie Irak

Gemeente Buren
Slachtoffer van vredesmissie Irak

Achternaam: Severs
Voornamen: Johannes Hendrikus Maria
Voorletters: J.H.M. 
Rang: Wmr.1
Mil. onderdeelKMar. Vredesmacht Irak
Geboorteplaats: Harmelen
Geboortedatum27-08-1974
Overlijdensplaats: Nabij Ar Rumaythah, Irak
Overlijdensdatum: 14-08-2004
Begraafplaats: RK. Begraafplaats te Buren (Gld)

Puzzelfoto van Jeroen op de kleuterschool
 
De broers Severs v.l.n.r. Stefan, Jeroen, Hugo en Oscar          Bron foto's: fam. Severs
De ouders van Jeroen zijn Henk en Greet Severs uit Zoelmond. Ze kregen samen vier zonen. Jeroen was de oudste en op dertien dagen na 30 jaar. 

De eedaflegging bij het vaandel
Jeroen Severs volgde na zijn Havo-diploma op het KWC in Culemborg de studie labarotoriumtechniek in Velp. Dat viel hem tegen en vrienden van hem bij de marechaussee, haalden hem over om zich ook daarvoor aan te melden. Op 22-jarige leeftijd startte hij in juni 1997 zijn opleiding in Apeldoorn en werd later in Eefde zelfs instructeur bij de marechausseeopleiding. Hier leerde hij ook zijn vriendin kennen. Ze was een leerling van hem.
Jeroen dronk en rookte niet en deed veel aan sport. Hij hield ook veel van vissen, liefst met zijn broer Hugo.
Al spoedig maakte Jeroen promotie en werd wachtmeester 1e klas bij de marechaussee.
Op 5 juli 2004 werd hij uitgezonden voor een Vredesmissie naar Irak. Op 14 augustus 2004  keerde een Nederlandse patrouille net terug van een onderzoek naar ongeregeldheden van vier dagen ervoor in de Iraakse stad Ar-Rumaythah, zo'n veertig kilometer ten noorden van het Nederlandse hoofdkamp in As-Samawah. Omstreeks 23.45 uur werden de drie jeeps van de Nederlanders marechaussees midden in de stad plotseling onder vuur genomen met kleinkaliber wapens en Jeroen kwam daarbij om het leven. Het leek op een hit-and-run-actie: er waren geen mensen meer op straat en de straatlantaarns waren uit.
Twintig minuten na de eerste beschietingen schoten militairen van de zogenoemde Quick Reaction Force de Nederlandse patrouille te hulp. Ook deze eenheid werd onder vuur genomen en bovendien bestookt met anti-tankgranaten. Na een uur werd nog een tweede grotere Quick Reaction Force ingezet. Bij deze confrontatie vielen opnieuw gewonden. Uiteindelijk herstelden Apache-gevechtshelikopters de rust. Voor het afvoeren van de gewonden naar het veldhospitaal in As-Samawah werd gebruikgemaakt van een Amerikaanse Black Hawk-helikopter met een Nederlands medisch-team.

Diezelfde dag belde een onbekende man in Zoelmond bij Jeroens ouders in Zoelmond aan. Hij vertelde dat Jeroen was omgekomen in Irak. De schok was enorm. De volgende morgen werd hun woonhuis bestormd door de pers. Twee marechaussees werden ingezet om ze daartegen af te schermen.
In het gemeenschapscentrum De Groene Eik in Zoelmond kon het condoleanceregister worden getekend.
De familie heeft meer dan 700 sympathiebetuigingen gekregen voor Jeroen.
Op 20 augustus 2004 werd Jeroen Severs op de RK. Begraafplaats te Buren begraven. Hij heeft een militair graf gekregen.
                                               
Aankomst stoffelijk overschot op vliegveld Welschap in Eindhoven       Tekenen van condoleanceregister
De Vredesmissie in Irak duurde van juli 2003 tot maart 2005 en er waren 7000 Nederlandse militairen bij betrokken. Er zijn in die periode twee militairen om het leven gekomen: de eerste was sergeant Dave Steensma en de tweede wachtmeester Jeroen Severs.

De ouders van Jeroen zijn op uitnodiging van het Ministerie van Defensie in Irak zelf op de plaats geweest waar hij is omgekomen. Zij hebben daar een kleine plaquette achtergelaten met een gedeeltelijk Arabische tekst: "Op deze plaats is omgekomen....".

Sinds 5 oktober 2012 draagt het legeringsgebouw 23 op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn de naam Jeroen Severs. In de hal zijn het monument en het condoleanceregister geplaatst ter nagedachtenis aan de in 2004 in Irak omgekomen wachtmeester. In het bijzijn van Jeroen’s familie, genodigden, studenten en kaderleden van het Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (LOKKMar) openden de ouders van Jeroen het gebouw. Dit deden zij door het doorknippen van een lint.
Het monument en condoleanceregister hadden eerder een plek op de Detmerskazerne in Eefde. Toen deze kazerne augustus dit jaar werd afgestoten, werd besloten een gebouw op de Koning Willem III kazerne naar Jeroen Severs te noemen. Dat het gebouw 23 werd is niet toevallig. Toen Jeroen opkwam op 9 juni 1997 werd hij op de eerste verdieping van gebouw 23 gelegerd.
Voor de officiële opening nam eerst de commandant van het opleidingscentrum, kolonel Egon Hoppe, het woord. “Jeroen is symbool geworden voor opoffering, moed, betrokkenheid en verbondenheid. Elementen die cruciaal zijn om het verschil te maken. In onze huidige opleidingen en trainingen is Jeroen een bron van inspiratie. Hij is en blijft een deel van onze cultuur,” zo sprak hij de aanwezigen toe.
Na de kolonel nam de moeder van Jeroen, Greet Severs, het woord. “Een gebouw kun je niet vergelijken met een persoon. Toch durf ik te zeggen: dit gebouw past bij Jeroen. Het is stoer, functioneel en duidelijk aanwezig. Ik wil dan ook alle collega’s van Jeroen bedanken die het mogelijk hebben gemaakt dit te realiseren.” Na de opening konden de aanwezigen het monument in de hal bekijken.

 In de woonkamer van de ouders is een herdenkingstafel voor Jeroen ingericht: boveneen officiële herdenkingsoorkonde en onder een hardhouten kistje met daarin de Nederlandse vlag. (Bron foto's Fam. Severs)
Bron: Ellen Beernink, ministerie van defensie
Klik hier voor videoplayer van TV Gelderland. Onderstaande uitzenddata moeten worden ingevoerd:
Uitzending van TV Gelderland van 16 augustus 2004 over overlijden Jeroen Severs.
Uitzending van TV Gelderland van 19 augustus 2004 tekenen van condoleanceregister
Uitzending van TV Gelderland van 18 november 2004 over onderzoek dood Jeroen Severs
Uitzending van TV Gelderland van 16 december 2004  graf van Jeroen Severs

Klik hier voor de Zembla uitzending: Dodelijke hinderlaag in Irak van 7 april 2005

Klik hier voor artikel van de hand van de webmaster in Stad Buren van 15 augustus 2014 over Jeroen Severs  (zie pag 9)
Op intiatief van de webmaster, maar onder verantwoording van de Stichting Veteranen Buren, is op 5 september 2015 onder grote belangstelling een parkje aan het Kochpad in Zoelmond vernoemd naar Jeroen Severs. Vanaf nu heet het Jeroen Severs Plantsoen. Vanwege het slechte weer kwam het gezelschap bijeen in de in het nabijgelegen Jan Evangelistkerk. Daar spraken burgemeester De Boer, de aalmoezenier  van de Marechaussee Tim van Kesteren, Greet Severs en twee leerlingen van de dorpsbasisschool. De muzikale begeleiding was in handen van Harmonie Kunst en Vriendschap uit Maurik. Het weer klaarde gelukkig bijtijds op en de eigenlijke onthulling van het naambord door de kleinkinderen van de ouders van Jeroen, kon toch plaatsvinden in het park. 
 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu