Dhr. P. de Vos - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. P. de Vos

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Vos 
Tussenvoegsels: de
Voornamen: Peter 
Voorletters: P. 
Beroep: Los arbeider/ boer         
Geboorteplaats: Culemborg 
Geboortedatum: 06-10-1912 
Overlijdensplaats: Kdo. Husum-Schwesing, Neuengamme
Overlijdensdatum: 05-11-1944
Begraafplaats: Nederlands ereveld Loenen
Gemeente: Apeldoorn  
Provincie: Gelderland
Vak: A
Nummer: 280

Foto afkomstig van www.ogs.nl

Veerweg
 
Peter de Vos,  woonde met zijn vrouw Poleida Schook en tweejarig zoontje Jan aan de Veerweg. Hij was van beroep los  arbeider en boer. Hij werd  in 1942 door de SD   o.a. vanwege illegale slacht opgepakt. Via kamp Amersfoort kwam   Peter in concentratiekamp Neuengamme terecht.  
Op 28  augustus 1944 gaf Hitler het bevel de Duitse Noordzeekust van Nederland tot  Denemarken te beveiligen tegen de gevreesde landingen van de geallieerden op de  Noordzeekust . Hiervoor werd het verdededigingswerk de Friesenwal aangelegd. Dit  was een geul van vier meter diep en vijf meter breed met hier en daar bunkers.
Op 25 september 1944 werden hiervoor 1500 gevangenen uit 14 landen, w.o. Peter,  van Neuengamme in veewagons op transport gesteld naar Husum Schwesing. Zij  werden ondergebracht in een leegstaand barakkenkamp bestemd voor 400 personen  aan de spoorlijn Flensburg-Husum in het dorp Husum-Engelsburg.
In oktober 1944 kwam er een tweede transport uit Neuengamme en werden nog eens  1000 gevangenen ondergebracht in het overvolle kamp.
Zij werkten 7 dagen per week, 12 uur per dag. In de regentijd van de herfst van  1944 moesten deze ze met eenvoudige schoppen werken in de natte en zware  kleibodem. De gevangenen waren nauwelijks gekleed en geschoeid. Bovendien hadden  velen open wonden en besmettelijke ziekten. Ze aten rauwe wortels en aardappelen  en raakten ernstig ondervoed.
's Morgens en 's  avonds werden de dwangarbeiders door de straten van Husum gedreven. Bij  overlijden moesten de inwoners van Husum hun lijken naar het kerkhof brengen.
In  de periode september-december stierven in Schwesing zo'n 400 gevangenen,
waaronder de 32-jarige Peter op 5 november 1944.
Twee weken later was de  Friesenwal als gevolg van de nieuwe militaire situatie alweer nutteloos  geworden, waarop het kamp Husum-Schwesing werd gesloten. Alle overlevenden  werden weer teruggebracht naar Neuengamme.

 
Op het monument op de plaats van voormalig kamp Husum-Schwesing staat een aandenken aan Peter. Een van de metalen platen draagt zijn naam.
Terug naar de inhoud