Dhr. J. van Haaften - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dhr. J. van Haaften

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: van Haaften
Voornamen: Johannes
VoorlettersJ
Geboorteplaats: Culemborg 
Geboortedatum: 08-09-1915 
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 21-10-1944
Begraafplaats: R.K-begraafplaats aan de Achterweg  2e klasse grafnummer 4 (inmiddels geruimd)
Gemeente: Culemborg   
Rechts van de Korte  Havendijk lag de Vischstraat    

De korte Meent
Johan is de tweede zoon van  Leendert van Haaften en Willemina Udo. Zijn  oudste zus heette Gerdina en zijn 5 jaar oudere broer Adrianus.
In  1921 verloor de zwakbegaafde Johan zijn 41-jarige vader bij een dodelijke steekpartij met een buurtgenoot. In 1924  overleed zijn  drie jaar jongere broer Leendert.  Het gezin woonde in het Havendijkkwartier op de Vischstraat 35.
Johan was van beroep grondwerker en ijzervlechter.
Hij was in  het bezit was van een persoonsbewijs, maar dat werd om onbekende redenen op 30  juni 1941 door de Duitsers ingetrokken.
Op deze lijst van de Arbeidsbemiddeling naar Duitsland van  oktober 1940, komt Johan ook voor en tevens de dader van de steekpartij, waarbij  zijn vader omkwam...

Het Culemborgs station na een bombardement
Naar verluidt bevond Johan zich 's avonds op 21 oktober 1944 op of nabij het station van Culemborg.  Voor burgers was dit verboden gebied. Johan was echter in dienst van de Duitsers  en verrichtte daar allerlei karweitjes. Het was een gevaarlijke plaats op  dat tijdstip, omdat geallieerde jagers 's nachts regelmatig het spoor  bombardeerden. Dat gebeurde ook die bewuste avond en Johan kwam daarbij om het leven. Dat  het risicovol was, blijkt wel uit de bekendmaking hieronder.

Dhr. Merkx, zijn ouders hadden een kapsalon op de Markt, beschreef dit voorval  als volgt in zijn dagboek:"Rond 12 uur weer een hevige luchtslag boven de  spoorbaan. Toen ik even nieuwsgierig naar buiten keek, zag ik twee bommen naast  elkaar uit een vliegtuig vallen en even daarna een blauwrode rookkolom. Ze  blijven die spoorbaan maar bestoken om Duitse troepenverplaatsingen te  stagneren."


 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu