Joods slachtoffer uit Vuren - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Joods slachtoffer uit Vuren

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Joodse slachtoffers
Benjamin David Polak                                      
         
Geboren in Hoogeveen op en verdronken in Vuren op
Harmannus Polak was een zoon van Simon Polak en Bettje van Rhijn, een gezin met in totaal negen kinderen. Eén kind stief als baby, 1 jaar oud en één kind heeft de Holocaust overleefd. Alle anderen kinderen, t.w. Carolina, Philip, Hartog, Salomo, Bertha, Anna en Harmannus zelf, werden tijdens de Shoah vermoord.
 
Harmannus trouwde op 11 mei 1906 in Tiel met Rosette Gersons, een dochter van Benjamin David Gersons en Betje Manasse. Het echtpaar woonde in de Kerkstraat 12 in Hoogeveen en kregen twee kinderen: Betje (Bep) en Benjamin David (1909-1944). Bep is in de Shoah vermoord. Benjamin is op 14 oktober 1944 overleden in Vuren, in de provincie Gelderland, Hij is omgekomen bij een poging om al zwemmend het bevrijde zuiden te bereiken.

"Benjamin was een klasgenoot van mijn opa van de HBS in Hoogeveen. Zijn ouders hadden gevraagd aan de familie van mijn opa (Hendrikus Elders geboren 21-6-1909, wonende te Gees, Drenthe) of zij wilden zorgen voor hun zoon. Zelf onderduiken zagen zij niet meer zitten. Zodoende heeft hij ondergedoken gezeten bij de ouders van mijn opa, totdat hij het niet meer uit kon houden en het bevrijde zuiden wilde bereiken wat hem noodlottig is geworden. Hij werd terwijl hij de Waal probeerde over te zwemmen, ontdekt door de bezetter en doodgeschoten."
Bron: Gerlinde Schutte

Benjamin wordt herdacht op een joods gedenkteken in Hoogeveen. Het monument bevindt zich daar bij de ingang van de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg.

 
In de eerste dagen van oktober 1942 werden zijn ouders Harmannus met zijn vrouw Rosette kamp Westerbork binnengebracht. Beiden zijn op 9 oktober 1942 op transport gesteld naar Auschwitz, waar zij direct bij aankomst op 12 oktober 1942 zijn vermoord.

Bron: joodsmonument.nl
Terug naar de inhoud