Dhr. D. van der Linden - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. D. van der Linden

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Haaften
Achternaam: Linden
Tussenvoegsels: van der
Voornamen: Dirk
Voorletters: D
Beroep: bouwvakker
Geboorteplaats: Heerewaarden (woonachtig in Haaften)
Geboortedatum: 23-02-1919
Overlijdensplaats: Sucharewo -
Duchareuve (Rusland)
Overlijdensdatum: 01-01-1944
In 1951 doodverklaard. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.
De ouders van Dirk waren Peter Adrianus van der Linden (1887-1958) en Jantje van Anrooij (1892-1971). Zij trouwden in 1912 in Heerewaarden en kregen samen de volgende kinderen:
  • Jaantje Margrietha (1913-1985), gehuwd met Gijsbert de Jongh (1910-1985)
  • Gijsberdina Jakoba (*1916)
  • Dirk (1919-1944)
  • Petronella Adriana, gehuwd met Herman Hijmering en hun kinderen

  • Jan Hijmering
  • Peter Hijmering
  • Evert Elias Hijmering
  • Anita Hijmering

Hoe Dirk in Rusland verzeild is geraak, moet nog onderzocht worden. Hij staat wel te boek als oorlogsslachtoffer bij de Oorlogsgravenstichting.

Dirk wordt op onderstaande plaquette dat is aangebracht aan het hek van de Oude begraafplaats aan de Engelenhof in Haaften herdacht.
De oprichting van het oorlogsplaquette in Haaften was een initiatief van de heer Tini de Ruiter. Met het monument wilde hij bereiken dat deze bijna vergeten oorlogsslachtoffers voor altijd herinnerd zouden worden.

Op de plaquette worden (niet alle!) oorlogsslachtoffers uit het dorp gememoreerd. De voornaam van Johannis Aldus is per abuis met een e geschreven: Johannes. Ook de voornaam van Christina is foutief geschreven, de letter h ontbreekt: Cristina.

Dirk van der Linden is de eerste die staat vermeld op het gedenkteken. Hij is geboren op 23 februari 1919 te Heerewaarden en is in 1940 getrouwd met Aaltje Loch. Zij woonden in Haaften aan de Rietdijk, dicht bij de molen. In 1941 werd hun zoontje Peter geboren.
Vermoedelijk werd Dik voor de Arbeiteinsatz naar Bonn in Duitsland gestuurd. Hij werkte hier voor de firma Horn und Boa.
In december 1944 schreef de burgemeester van Haaften een brief naar deze werkgever van Dirk. Zijn vrouw had al vanaf 6 juni 1944 geen salaris meer van dat bedrijf ontvangen.
Waarschijnlijk was hij toen al als dwangarbeider tewerkgesteld bij de Organisatie Todt. In de bezette gebieden was deze organisatie, genoemd naar de Duitse ingenieur en politicus Fritz Todt, berucht. Er werd niet zachtzinnig met arbeidskrachten omgegaan.
Het laatste bericht over Dirk was dat Partizanen hem op 28 december 1943 in Besselowo (Tegenwoordig Veselovo) gevangen genomen hebben. Dit plaatsje ligt bij Wolgograd (vroeger Stalingrad) waar de Duitsers zware gevechten hebben geleverd.
Na de oorlog keerde Dirk van der Linden niet terug. Jarenlang was er onzekerheid over zijn lot.

Uit: Vrije Volk van 11 augustus 1945

Eerst in 1951 werd bekend dat hij niet meer in leven was en dat hij op 1 januari 1944 in Rusland was overleden. Hoe Dirk daar is gekomen, wordt nog onderzocht.

Aaltje, zijn weduwe, is later hertrouwd, maar leeft niet meer. Ook hun zoon Peter, die In Herwijnen woonde, is inmiddels overleden.

Bron: dhr. Van der Griend

  

Terug naar de inhoud