Dhr. C. van Holthe - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. C. van Holthe

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Buurmalsen
  Achternaam: Holthe
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Christiaan
Voorletters C.
Titel: Jhr.Ir.
Beroep: Electro techn.   ingenieur, lid verzet
Geboorteplaats: Den Haag
Geboortedatum: 19-12-1903
Overlijdensplaats: Ravensbrück
Overlijdensdatum: 17-04-1945
Overlijdensplaats: Conc. kamp Ravensbrück te Ravensbrück
Gemeente: Ravensbrück
Land: Duitsland
Gedenkboek: 2
Jonkheer Christiaan van Holthe was op 19 december 1903  in Den Haag geboren. Zijn ouders waren Edzard Willem van Holthe  (*1872-1945) en Jeanette Maria Leonora Noordendorp (*1879-1964). Hij was een oud-leerling  van het Wagenings Lyceum en volgde daarna een opleiding tot Electro technisch  ingenieur.
Christiaan trouwde op 11 juni 1929  in  Zeist met de Arnhemse Barones Wilhelmina Jacoba van Tuijll van Serooskerken  (1903-1982) en  kreeg bij haar drie kinderen: Jhr. Edzard Willem (*Treebeek 1930-1995), Jhv.  Albertine (*Treebeek 1932) en  Jhr. Berent Christiaan (*Heerlen 1936-1960), die in Delft overleed en in Bilthoven is begraven op  begraafplaats Den en Rust.


Christiaan was fabrieksdirecteur van de elektrische apparatenfabriek Fa. Wijk en Visser in Geldermalsen. Eén van de drie grootste werkgevers in die tijd in Geldermalsen. Tijdens de oorlog woonde hij in Buurmalsen en was één van de eerste leden van de  Ordedienst (O.D.) Hij verrichtte ook werkzaamheden voor de Inlichtingendienst en  voor de grondorganisatie die verantwoordelijkheid droeg voor de verzorging van  Britse para's. Op 22 november 1944 zou er een vergadering zijn van het  Gewestelijk Commando van Utrecht m.b.t. de oprichting en organisatie van de  Binnenlandse Strijdkrachten. KP-leider Johannes van Zanten en commandant van de  OD Christiaan van Holthe werden daarvoor bij Culemborg door verzetsman Bernard  Veen over de Lek gebracht.
Via een aanloopadres in Utrecht zijn ze naar de  vergaderplaats gegaan: de Kamer van Koophandel aldaar. De SD Apeldoorn was  hiervan op de hoogte.
Het was  min of meer een toevalstreffer: een koerierster van het verzet was in hun handen  gevallen en tussen haar spullen vonden ze een papiertje met een adres en een  tijdstip in Utrecht. Dit aanloopadres was op de Witte Vrouwensingel, vlakbij de  Kamer van Koophandel. De verzetsmensen die naar de vergadering kwamen, bleken  zich eerst bij dit adres te melden. De SD is er gaan posten en hebben rustig  gewacht tot er een man of elf bij de KvK naar binnen waren gegaan. Daarna volgde  de inval van de SD in het gebouw. Negen van de elf verzetsmensen, onder wie Van  Holthe, vluchtten de kelder in en zaten als ratten in de val. Twee man  ontsnapten door naar zolder te vluchten. De gevangenen werden vervolgens  overgebracht naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Van Zanten werd daar  vermoord. Van Holthe werd vanuit Apeldoorn naar kamp Amersfoort overgebracht en  van daaruit naar
het gevreesde kamp  Neuengamme bij Hamburg.

Half april 1945 werd Van Holthe vanuit Neuengamme op transport gesteld met  als bestemming Ravensbruck, maar de wagon waarin hij werd vervoerd is nooit  zover gekomen. De wagon is in de omgeving van Neuengamme afgerangeerd en de  gevangenen in de wagon zijn voor het merendeel ten gevolge van uitputting op 17  april 1945 overleden. Dit is bekend uit de getuigenis van een medegevangene die  Van Holthe kende. De overlijdensplaats - alhoewel officieel als zodanig door het  Rode Kruis vastgesteld - is dus geen Ravensbrück.
 
Met dank aan Victor  Laurentius
Terug naar de inhoud