Dhr. J.J. van Empel - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. J.J. van Empel

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Geldermalsen
Onderstaand slachtoffer was geboren in Geldermalsen, maar woonde het grootste gedeelte van zijn leven met zijn gezin in Suriname en Culemborg:

Achternaam: Empel
Voorvoegsel: van
Voornamen: Johannes, Jeremias
Voorletters: J.J. 
Geboorteplaats: Geldermalsen
Geboortedatum: 03-03-1872
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 12-05-1940

Abusievelijk staat op de herdenkingszuil aan de Achterweg in Culemborg vermeld, dat JJ. van Empel op 14 mei 1940 is gedood  i.p.v. 12 mei.
In zijn werkzame leven was Johan van Empel lange tijd politieman in Suriname. Na zijn pensionering op 50-jarige leeftijd, in augustus 1922, verhuisde hij met zijn Surinaamse vrouw Louisa Wilna(geboren in 1880 en dochter van plantageslavin Mariane) en zijn vijf dochters Wilhelmina (1904), Louisa (1906), Mathilda(1913), Dirkje(1917), Adriana(1921) naar Culemborg. Hier werd in 1923 nog een zoontje Cornelis geboren, maar helaas overleed het kind al na vier weken. Het gezin woonde toen achtereenvolgens op de Westerwal 39, Binnenmolenstraat 46 en tenslotte op de 1e Triostraat 19. In 1926 overleed zijn vrouw Louisa. Zijn dochter Adriana was toen pas 5 jaar. In 1929 verhuisde zijn dochter Louisa na haar huwelijk naar Bergen op Zoom. Vijf jaar later nam zij Adriana in huis. In september 1939 verhuisde Johan ook naar naar Bergen op Zoom.
 
Johan met zijn gezin in Suriname De ontslagbrief in de Franse taal uit 1922 met allerlei familiegegevens

Volgens deze gegevens was hij 163 lang, had donkerblond haar en snordragend, bruine ogen en een normale neus....
Johan van Empel met zijn dochter nabij de Binnenpoort in 1935

Hij was vermoedelijk op familievisite op de 1e Triostraat, toen het noodlot toesloeg. Op zondagmiddag 12 mei 1940 werden tijdens beschietingen door Duitse vliegtuigen in de Triowijk te Culemborg twee personen dodelijk getroffen. De 68-jarige heer Van Empel liep samen met zijn schoonzoon langs de gracht aan de Triosingel toen plotseling de kogels insloegen. Zijn schoonzoon sprong  meteen achter een heg en was ongedeerd, maar de gepensioneerde politieagent vond daarbij de dood. De stoffelijke overschotten van Johannes Jeremias van Empel en een ander slachtoffer, mevr. C. de Kruijff-van Ingen, werden samen met nog een andere, op een natuurlijke manier overleden, Culemborgse per vrachtauto vanuit het Algemene ziekenhuis overgebracht naar de NH-begraafplaats aan de Achterweg. Aangezien ook deze plaats in de vuurlinie lag, werd besloten pas 's avonds de ceremonie te hervatten. Vanwege het gevaar voor bombardementen en de optredende duisternis, werden alle drie de personen in hetzelfde graf  begraven. Het graf is inmiddels geruimd.

Aankondiging in de CC van mei 1940
Terug naar de inhoud