Hr. G.W. van Ewijk - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hr. G.W. van Ewijk

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers: > Ingen
Achternaam: Ewijk
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Gerrit Willem
Voorletters: G.W.
Beroep: Dpl. sold.
Mil. onderdeel: 1 S.-3-II-8 R.I.
Geboorteplaats: Ingen
Geboortedatum:  01-06-1913
Overlijdensplaats: Rhenen
Overlijdensdatum:12-05-1940
Begraafplaats: Miltaire ereveld Grebbeberg
Gemeente: Rhenen
Provincie: Utrecht
Rij: 3
Nummer: 19        
Gerrit was vrijgezel en van beroep werkzaam in de zgn. losse fruitteelt.  Hij woonde nog in bij zijn ouders toen hij tijdens de mobilisatie als  dienstplichtig militair met Lotnr. Lienden 26  werd opgeroepen.
Hij had erg veel last van bloedneuzen en was daarvoor begin mei 1940 opgenomen  in een hospitaal in Rhenen. Hij kwam echter stiekem even naar huis om afscheid  van zijn familie te nemen. Hij vast vastbesloten om "veel Duitsers om te  leggen," zo deelde hij zijn moeder mee. Hij maakte deel uit van stg 1 S.-3-II-8 R.I. Z.  Zijn stelling op de Grebbeberg werd in de middag van 13 mei van twee zijden aangevallen met handgranaten en hierbij is hij gesneuveld. Hij werd gevonden op 17 mei in de sector van de (zuidelijke) 3e Gp. Hij moet erg moedig gevochten hebben, want  tijdens de gevechten is hij nog bevorderd tot korporaal.
Vader Gerrit van Ewijk  is na de wapenstilstand op de Grebbeberg op zoek gegaan naar het stoffelijk  overschot van zijn zoon, maar kon het niet vinden tussen de honderden  Nederlandse en Duitse lijken. Gerrits moeder wist zeker dat Gerrit zijn  naamplaatje altijd omhad, want "hij ging er zelfs mee in bad." Toen in april  1941 de doden herbegraven werden, vonden ze inderdaad een stoffelijk overschot met het  naamplaatje van Gerrit.

Gerrit is begraven op 17 mei 1940 op het Militair Ereveld Grebbeberg. Graf 3-20. Graf is hernummerd. Gerrit lag hier tot 15 april 1941 als onbekend militair begraven.

Bron: Rapport van begravingen van Sgt.Sellies (Bijlage 10) en De strijd op Nederlands grondgebied tijdens WO II. Hoofddeel III/Deel 3: De operaties van het veldleger en het oostfront van de vesting Holland Mei 1940 pag.372. Geen vermistmelding aanwezig bij RIOP.
Bron. H. Groenman
 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu