Mevr. S. van Eck - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mevr. S. van Eck

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers: > Ravenswaaij
Achternaam: Eck
Voorvoegsel: van
Voornamen: Stefina
Voorletters: S.
Beroep: 
Geboorteplaats: Ravenswaaij
Geboortedatum: 30-05-1932
Overlijdensplaats: Ravenswaaij
Overlijdensdatum: 05-04-1945
Begraafplaats: Nederlands-Hervormde begraafplaats in Ravenswaaij
Gemeente: Buren
Provincie: Gelderland


Huis van Fientje in dertiger jaren
Huis van Fientje anno 2010

De ouders van Stefina  ("Fietje")waren landbouwer en meubelmaker  Jan J. van Eck en Elisabeth van Bekkum. Ze kregen samen 7 kinderen: Riek  (1918), Jo (1919), Dirk (1921), Ger, Cor, Fientje (1932) en Marinus (1934). Ze woonden aan Donkerstraat in  Ravenswaay.

Linksboven  Gerrie, daarnaast Jo, linksonder Cor met daarnaast Fientje.

's Morgensvroeg op 5 april 1945 volgden vanaf Deil drie geallieerde  vliegtuigen een SS-auto. Op een gegeven moment reed deze auto van Zoelmond via de Donkerstraat richting  Lekbandijk naar Ravenswaay. De Nederlandse SS'ers konden hier aan de zijkant van  een huis aan de Donkerstraat, dat dicht bij de weg stond, op tijd dekking zoeken  voor hun achtervolgers. De  jachtvliegtuigen kwamen daar de SS-auto echter spoedig op het spoor en beschoten niet alleen deze  wagen, maar ook het woonhuis. Hier sliepen op zolder vier kinderen van de  familie Van Eck: Dirk, Corrie, Fientje en Arie ("Broer").
Bij deze luchtaanval raakte Fientje dodelijk gewond en haar jongere broertje  Arie zo zwaar gewond, dat hij uiteindelijk een been moest missen. Ook de toen  16-jarige Corrie raakte door scherven gewond. Beide kinderen werden naar het  Tielse Ziekenhuis gebracht, dat toen was geëvacueerd naar het landgoed  Marienwaert bij Beesd.
De toenmalige  hoofdonderwijzer Stroband van de Ds. Derksenschool in Ravenswaay (zie foto),  bestelde zonder medeweten van de familie Van Eck een grafsteen namens haar  klasgenootjes. Vandaar de  opmerkelijke tekst.
Stefina ligt in haar  woonplaats begraven op de begraafplaats naast de Nederlands-Hervormde  kerk.

Hoofd Lagere School dhr. Stroband met zijn vrouw

Bron: De Voorlichter 12 mei 1945
 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu