Dhr. A.J. Wijnen - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. A.J. Wijnen

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Wijnen
Voornamen: Arnoldus Johannes
Voorletters: A.J.
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 24-03-1912
Overlijdensplaats: Duitsland
Overlijdensdatum: 12-04-1945
Algemene gegevens afkomstig van www.ogs.nl
Achter de oude spoorbrug en steenfabriek ligt de Leerdamsebuurt en Steenovenlaan.

 

Op een   klassenfoto uit 1916-1917 van de zgn. Scheffelschool staan v.l.n.r.:   Doris, Jan en Arnold Wijnen

Arnolds vader was de sigarenmaker Willem Antonie Wijnen die in 1901 trouwde met de   Culemborgse Alida Drost. Het gezin was woonachtig in de Leerdamsebuurt  op de Steenovenlaan 46, nabij de Veerweg.   Ze kregen samen 12 kinderen, waarvan er zes niet vroegtijdig   overleden: Maria Geertruida (1902), Doris (1904), Hermanus (1908),   Otto (1910), Arnoldus (1912),   Hendrika (1913).
Toen Alida in 1919 overleed, hertrouwde Willem op 3 februari 1922 in Culemborg   met de weduwe Elisabeth van den End. Zij had vier kinderen uit haar eerste huwelijk. Op 30 mei 1930 verdronk haar   20-jarige zoon Cornelis Werps, metaalbewerker, in de Lek. Alie en Willem   kregen samen nog twee kinderen:   Alie en Leendert.
Nol speelde samen met zijn achterneef Jan bij de toenmalige Culemborgse voetbalvereniging   Groen Witte Leeuwen aan de Beesdseweg.
Arnoldus ("Nol")
woonde tot eind jaren twintig bij zijn ouders. Daarna vond hij  werk nabij Gorinchem.


Nol was door de   Arbeidsdienst  samen met nog 15 Culemborgers   sinds 19 februari 1943 geplaatst bij de  metaalgieterij firma Ruhrstahl AG, de zgn. Annerner gietstaalwerken, in de   Duitse plaats Witten. Ze  verbleven buiten werktijd in het nabijgelegen Annen-Nord, kamp Hamburger Platz. Dit  waren ongeveer 20 barakken die plaats boden aan 8000 arbeiders uit diverse  landen.
De zwakbegaafde Nol was hier veger op het kampterrein. Toen de bevrijding nabij was,   braken de Russische gevangenen uit en richtten dagenlang vernielingen aan en   plunderden Witten en omgeving. In dit machtsvacuüm is Arnold vermoedelijk op   een of andere manier bij de Russen terecht gekomen en op 12 april 1945 om   het leven gekomen.   Geen van de andere Culemborgers uit het kamp heeft daarna nog iets van hem vernomen.

Lees hier een krantenartikel uit de CC over de bevrijding van het lager Witten.

Terug naar de inhoud